Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Socialdemokraterna öppnar för att införa ny skatt

"Man ska ha ett öppet synsätt och pröva"
2:09 min

Socialdemokraterna öppnar för möjligheten att införa en skatt på finansiella transaktioner, populärt kallat Tobinskatt.

– Jag tycker alltid att man ska ha ett öppet synsätt och pröva. Om nu flera länder går fram med det här tycker jag vi ska följa det och se om det är något som fungerar väl, säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomiska talesperson.

– Men vi ser också att det kan finnas problem med det, förutom att det uppkommer andra instrument så finns det en risk att transaktionshandeln flyttar någon annanstans. Då har man kanske inte vunnit så mycket.

Elva EU-länder ska införa en skatt på finansiella transaktioner, exempelvis när banker eller finansbolag flyttar pengar mellan länder och handlar med valutor.

Socialdemokraterna och Magdalena Andersson har varit klart tveksamma till skatten.

Men inför partikongressen i april skriver partistyrelsen att det är "nödvändigt att utveckla instrument som ökar stabiliteten i de internationella finanssystemen och motverkar kortsiktiga spekulationer".

Därför öppnar man för en transaktionsskatt som en väg att undvika finansiella problem som drar ner hela ekonomin.

Men partiledning säger samtidigt att en skatt på finansiell aktivitet i banker och finansbolag, en höjd arbetsgivaragift, kan vara ett bättre alternativ då företagen är momsbefriade och betalar för lite i skatt.

Då skulle man undvika risken att handeln flyttar, enligt  Magdalena Andersson.

– Det är ju en skatt som inte har en del av de negativa effekterna som en finansiell transaktionsskatt har.

Men om man lägger på en särskild arbetsgivaravgift som skulle gnaga lite på vinsten, skulle det inte vara en negativ effekt för branschen som kanske skulle påverka ekonomin i allmänhet?
– Skatter påverkar alltid ekonomin, det ska man vara medveten om. Samtidigt finns det fördelar med skatter, nämligen vad man använder dem till, exempelvis fungerande högskolor och universitet.

Hur mycket arbetsgivaravgiften skulle höjas vill inte Andersson säga.

Vad gäller en Tobinskatt har finansminister Anders Borg varit fortsatt negativ, senast i fredags sa han så här till Ekot:

– Finansiell transaktionsskatt i sig är dåligt för tillväxten, är dåligt för hushållen, är dåligt för företagen och är dåligt för Europas tillväxt. Det är vi alla överens om.

Frågan är om Borg är för kritisk, nu när systemet är på gång.

– Det kan man säkert diskutera. Jag tycker att det är viktigt att man kan titta både på de positiva och de negativa sidorna, säger Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".