Nya militärövningar ökar oron på Koreahalvön

Vapenstilleståndsavtalet upphör I dag
1:44 min

Både Nord- och Sydkorea har i dag inlett stora militärövningar, det sker i ett läge där det inte har varit så spänt mellan länderna sen Nordkorea besköt en sydkoreansk ö  2010.

När sydkoreanska tjänstemän i morse gjorde sitt dagliga testsamtal på heta linjen till Nordkorea ringde telefonen och ringde. Men inget svar. Precis som Nordkorea hotat har man stängt den viktiga kommunikationslänken mellan de båda sidorna, något man har gjort tidigare.

Nordkorea sa också att vapenstilleståndsavtalet med Sydkorea från och med i dag inte längre gäller. Dagens bistra retorik kommer efter att Pyongyang - ilsket över skärpta FN-sanktioner och över den amerikansk-sydkoreanska militärmanövern - de senaste dagarna hotat starta ett kärnvapenkrig.

Förenta staterna, som har 28 000 soldater i Sydkorea, och sydkoreanska militären vakar nu intensivt för att se eventuella förberedelser på nordkoreansk attack.

Hittills har ingenting onormalt observerats. Sydkorea varnar att det tänker slå tillbaka resolut om Nordkorea attackerar. Seoul säger att inte bara förbandet som anfaller Sydkorea som kommer att motattackeras, utan också högkvarter i Pyongyang.

Ett uppmuntrande tecken var att Nordkorea i dag som vanligt tillät över 800 sydkoreaner att passera gränsen, in i den särskilda ekonomiska zonen vid Kaesong. Där jobbar runt 50 000 nordkoreanska arbetare åt över 100 sydkoreanska företag.

Men i färskt minne finns den plötsliga artillerattacken mot en sydkoreansk ö 2010 då fyra sydkoreaner dog och torpederingen samma år av ett sydkoreanskt militärfartyg då 46 sjömän dog.

Något som gör situationen mer oförutsägbar och oroande är att Nordkorea, med sin unge och oprövade ledare Kim Jong-un, nu verkar redo att ignorera sin viktiga allierades Kinas önskningar. Han tycks strunta Pekings växande missnöje med Pyongyangs kärnvapenprov, missiluppskjutningar och hot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".