al-Shabaab över i norra Mogadishu, Somalia. Bilden har inget samband med de dansk-somaliska bröderna. Foto: Farah Abdi Warsameh/Scanpix.

Bröder åtalas efter träningsläger i Somalia

"Vi måste ta ställning till al-Shabaabs roll"
1:49 min

En historisk rättegång inleddes på måndagen i danska Århus, där man för första gången i Danmark ställer någon inför rätta för att ha varit på träningsläger för terror. Aldrig tidigare har någon i Norden dömts för just det terrorbrottet.

Åklagaren Torben Thygesen tycker ändå att rättegången startade bra när man fick höra en av de åtalade.

– De är ju inte dömda ännu, nu ska vi ägna de kommande dagarna åt att lägga fram bevisningen, säger åklagaren Torben Thygesen.

Den i Danmark historiska rättegången i tingsrätten i Århus handlar om två dansk-somaliska bröder där den äldre, 24 år, ska ha varit på träningsläger med al-Shabaab i Somalia.

Den yngre, 19 år, ska ha hjälpt till att möjliggöra vistelsen, bland annat ekonomiskt och genom att låna ut sitt pass. Det är något som enligt åklagaren omfattas av lagens terrorparagraf och ska ses som terrorbrott.

Mot bröderna talar bland annat telefonavlyssning. Men en del av översättningarna har ifrågasatts av försvaret.

Bara den yngre brodern var villig att prata i rätten i dag. Han sa bland annat att de båda sympatiserar med al-Shabaabs politiska kamp i Somalia, men inte med terrorism.

För nästan precis två år sedan friades två män i Sverige för liknande aktivitet. Männen hade dömts till fyra års fängelse av tingsrätten, men bevisen – att det verkligen handlade om förberedelse av terror – räckte inte i hovrätten för västra Sverige. Männen friades.

En av grundfrågorna nu i Århus är om vi i Norden ska räkna al-Shabaab som en terroristorganisation eller grupp som kämpar för frihet, säger den yngre broderns försvarare Niels Christian Strauss.

– Nu kanske vi måste ta ställning till al-Shabaabs roll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".