1 av 2
Delade turer är vanligast i äldreomsorgen. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
2 av 2
Anna Lindgren. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio.

Arbetspass med håltimmar ökar i kommunerna

"Är på jobbet i 13 timmar och får betalt för tio"
2:13 min

Det blir allt vanligare med delade arbetspass, där den anställde jobbar både tidigt och sent samma dag, enligt tidningen Kommunalarbetaren. I en ny kartläggning svarar nio av tio kommuner att de använder delade turer, som är fördelaktiga för arbetsgivaren. Över hälften av dem säger att de delade turerna har ökat.

Att få dagen upphackad av delade pass är inte lika positivt för den anställde, som under den flera timmar långa pausen ofta helt saknar ersättning. Det säger Anna Lindgren, som länge har jobbat extra som vårdbiträde på ett äldreboende i Uppsala.

Hon bor för långt bort för att kunna åka hem.

– Man får sitta i ett konferensrum och har man tur ligger det en tidning där som man kan läsa, säger Anna Lindgren.

Du har ingen betalning under de tre timmarna?

– Nej, ingenting.

Hur känns det?

– Det känns inte bra. Jag är på jobbet i 13 timmar och får betalt för tio.

I en dagsfärsk rapport som fackförbundet Kommunal har gjort bland sina medlemmar bekräftas bilden som Anna Lindgren ger.

Vanligast är de delade turerna inom äldreomsorgen, där hälften av medlemmarna har dem på sina scheman.

Fyra av fem får ingen som helst ersättning under de flera timmar långa uppehållen mitt på dagen.

Anledningen till att det ser ut så här är att det är kostnadseffektivt för arbetsgivaren. Men för de anställda innebär det ökad stress och ohälsa, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunalarbetarförbundet, som också menar att vården blir lidande.

– När man har tid att ge de gamla en promenad eller ett samtal, då ska våra medlemmar gå och sätta sig i personalrummet och ha en obetald håltimme, säger hon.

Vårdbiträdet Anna Lindgren känner igen känslan av att vara otillräcklig. När hon jobbar är schemat fullspäckat med aktiviteter, som att hjälpa de äldre upp ur sängen på morgonen, tvätta och ge dem frukost. Mycket tid för socialt umgänge finns inte, men så skulle det inte behöva vara.

Annelie Nordström på Kommunal säger att de i den pågående avtalsrörelsen jobbar hårt med att få bort de delade turerna helt.

Men Ingela Gardner Sundström, som är moderat och ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges kommuner och landsting, tror inte att det är möjligt.

– I till exempel hemtjänsten behövs den största insatsen på morgnar och kvällar, och däremellan behövs inte lika mycket, säger Ingela Gardner Sundström på organisationen Sveriges kommuner och landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".