Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Tommy Andersson forskar i matchningsprocesser. Foto: Louise Andrén Meiton/Sveriges Radio.
2 av 2
Grafik: Så lång tid tar det att få ett kontrakt

Statiskt kösystem bromsar flödet på bomarknad

Den som tar en lägenhet förlorar sin kötid
2:23 min

Ekot och P3 Nyheter fortsätter sin bevakning av bostadsmarknaden. Köerna till hyresrätter är långa i många delar av Sverige, och allra längst är de i Stockholm. Men forskning visar att kösystemen skulle kunna göras smartare.

Dagens system är för statiska, säger Tommy Andersson, som är forskare i matchningsprocesser vid Ekonomihögskolan i Lund.

– Som systemen är utformade i dag är det statiska system. Man står ganska länge i en bostadskö, sedan får man en bostad, men eftersom man då mister sin plats får man vänta länge innan man får en chans igen. Det som de utländska systemen är bättre på är att ta hänsyn till en helt annan dynamik, säger han.

Många köer till hyresrätter i Sverige bygger på samma modell. Det är en kö för många lägenheter, och tecknar du ett kontrakt, förlorar du din kötid. Det gör att människor väljer att bo kvar i andra hand, i hopp om att få något bättre erbjudande längre fram.

Längst kö till hyresrätter är det i Stockholm.

– Bostadsmarknaden i Stockholm är knepig. Det är många som resonerar så. Vi märker att många är måna om sin kötid. Att flytta och bli av med sin kötid – då gäller det att den nya bostaden uppfyller behoven bättre än den nuvarande, säger Mona Lindén på Stockholms stads bostadsförmedling.

Johanna Karlsson har nu fått en etta i Bromma i Stockholm efter nio års köande. Hon menar att dagens system gynnar en osund andrahandsmarknad.

– Det är hur många annonser som helst där man får betala 6 000-8 000 i månaden för ett litet trångt rum, för att man inte har stått tillräckligt länge i kön, eller inte är beredd att tacka ja till en bostad där man inte vill bo permanent, säger hon.

Forskaren Tommy Andersson håller med om att andrahands- och den svarta marknaden för bostäder är ett problem.

Redan i dag finns alternativa kösystem till exempel för dagisplatser. Tommy Andersson tycker att köerna till hyresrätter borde göras om från grunden.

– Det är ett system som vi har haft under lång tid och som vi inte har reflekterat över varför vi har, och vad det leder till. Man borde titta utanför boxen efter alternativ.

Hur skulle mer smarta system se ut?

– Man kan tänka sig att man får behålla sin köplats en viss tid efter att man har accepterat en lägenhet. Det skulle innebära att människor slipper bo i andra hand och kan flytta in någonstans, i alla fall temporärt, säger Tommy Andersson, forskare vid Ekonomihögskolan i Lund.

#Bostadsjakt - vi vill höra din historia

Hur såg din väg till en bostadsrätt eller ett hus ut? Har du ett förstahandskontrakt eller bor du i andra, tredje eller fjärde hand?#text=5424927##link=345046#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".