Den tidigare brittiske energiministern Chris Huhne och hans ex-fru dömdes för försvårande av rättvisan. Foto: Sang Tan/Scanpix.

Ex-minister fängslas för bötesfiffel

Ex-frun läckte historien som hämnd
1:11 min

Den förre brittiske energiministern Chris Huhne och hans ex-fru har dömts till 8 månaders fängelse vardera efter att hon tog på sig skulden för en fortkörning som han begått.

Brottet skär rakt in i den brittiska rättvisans hjärta, sa domaren som en motivering till varför de båda dömdes till såpass stränga straff. Åtta månaders fängelse var i den övre delen av straffskalan.

Chris Huhne var en av de tongivande politikerna i vice premiärministern Nick Cleggs liberaldemokratiska parti. Han lämnade posten som energi- och miljöminister förra året efter att det stod klart att historien skulle hamna i rätten. För tio år sedan hade han låtit sin fru, den framstående nationalekonomen Vicky Pryce, ta på sig skulden för en fortkörning eftersom han riskerade att bli av med körkortet efter upprepade fortkörningar.

Historien blev känd efter att Pryce läckt den till tidningarna som hämnd för att han lämnat henne för sin älskarinna och assistent. Länge nekade Chris Huhne till brottet men den första rättegångsdagen ändrade han helt plötsligt sin historia och erkände det inträffade, något som domaren sa gav honom ett något lägre straff.

Både Vicky Pyrce och Chris Hunhe kommer att avtjäna minst fyra månader av straffet i fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".