Foto: Mary Altaffer/Scanpix.

Fritt fram för läsk i stora glas i New York

Bråket om läskedryckens storlek i New York ökar i styrka. En domare stoppade på måndagen borgmästare Michael Bloombergs krav att läsk inte ska få säljas i stora bägare och glas på näringsställen.

Beslutet från delstatsdomaren Milton Tingling kom dagen innan förbudet skulle ha trätt i kraft. Domaren anser att de nya reglerna är "nyckfulla och oberäkneliga".

Den amerikanska lobbyorganisationen American Beverage Association och andra intressegrupper har gått till domstol för att förhindra att Bloomberg genomför förbudet.

Borgmästare Bloomberg sade att beslutet "ska överklagas så snart som möjligt" och trodde att förslaget kommer att drivas igenom.

Bloomberg vill stoppa försäljning av läsk i stora glas bland annat för att minska fetma. Enligt officiell statistik i New York dör 6 000 personer om året som en direkt följd av problem med övervikt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".