Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor brist på specialistläkare i primärvården

Publicerat tisdag 12 mars 2013 kl 12.39
"Otillräcklig situation kan bli mycket sämre"
(2:08 min)
1 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Socialminister Göran Hägglund (KD). Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Minst 1 400 specialistläkare saknas inom primärvården i dag. Det visar en undersökning som Läkarförbundet gjort. Och fler specialister inom primärvården hade gett bättre vård, anser läkare i vården.

Ett av de landsting som tydligt märker av bristen på läkare är Västernorrland, där Markus Kallionen är primärvårdsdirektör.

– Det som händer för patienterna är ju att man inte kommer till en läkare så lätt. Vi försöker på olika sätt organisera oss så att det finns sjuksköterskemottagningar, direktbesök till sjukgymnaster och annat så att läkarna avlastas så att de nyttjas till de frågor och problem där det verkligen är kritiskt att de behövs, säger Markus Kallionen.

I Landstinget Västernorrlands är 4 av 10 specialistläkartjänster vakanta och den problematiska situationen känns igen på många håll i landet.

Markus Kallionen säger att man än så länge har kontroll över situationen men att han är mycket oroad över framtiden. Patientsäkerheten kan vara hotad.

– Det finns naturligtvis risker om man blir felbedömd i telefon och har en sjukdom som verkligen behöver utredas snabbt.

Läkarförbundet kritiserar i dag socialminister Göran Hägglund för att inte göra tillräckligt för komma tillrätta med situationen. Men den kritiken tycker han är obefogad, regeringen har utökat utbildningsplatserna säger han, men visst finns det mer att göra.

– Jag tror att det är flera saker som måste göras, dels följa utvecklingen vad gäller antalet platser på vårdutbildningar, dels vad gäller rekrytering av läkare från andra länder så att de snabbare kan komma i arbete. Vi behöver också funder över vårdens organisation så att vi använder rätt kompetens för rätt arbetsuppgifter, säger Göran Hägglund.

Läkarförbundet har enligt sin undersökning frågat så gott som alla landets vårdcentraler, 1 160 stycken, och svarsfrekvensen har varit mycket hög.

Detta är den första undersökningen på 15 år, enligt förbundet. Den visar en brist på 1 400 specialister inom allmänmedicin.

De närmaste fem åren blir kritiska, menar Marie Wedin, ordförande i Läkarförbundet. Anledningen till det är hög medelålder på läkarna, en åldrande befolkning och att allt fler patienter med psykiska problem hänvisas till primärvården.

– Allt det här sammantaget gör att den redan i dag otillräckliga situationen kan bli mycket, mycket sämre på de här fem åren. Det tycker vi vore synd eftersom primärvården är och ska vara basen i vår sjukvård, säger Marie Wedin.

Stockholm är inget problemområde när det gäller specialistläkare. Men läkaren Lena Ansvad tror att med dagens arbetssituation inom primärvården kan det bli svårt att få läkarstudenterna att specialisera sig på allmänmedicin.

– Man är som student ute och ser hur det fungerar på en vårdcentral. Innehåller i arbetat är ju väldigt trevligt, men det är alldeles för stressigt och för pressat. Man har för mycket att göra helt enkelt, man skulle vilja jobba med högre kvalitet, säger Lena Ansved, läkare på en vårdcentral på Östermalm i Stockholm.

Landstingen har inte tagit sitt ansvar för att förbättra situationen, menar Marie Wedin på Läkarförbundet. Det är bara socialminister Göran Hägglund som kan göra något åt situationen – och det är hög tid.

– Man har sagt att man har velat satsa på primärvården. Man har tagit riksdagsbeslut om att man ska satsa på ett utökat antal specialister inom allmänmedicin, men det har inte hänt speciellt mycket, säger Marie Wedin.

På kort sikt drabbas vårdkvalitén och arbetssituationen av läkarbristen, anser hon. På längre sikt går den ut över det förebyggande hälsoarbete som i hög grad ligger på primärvården.

– Att folkhälsan inte förbättras i den utsträckning vi borde kunna – och hoppas kunna – se fram emot, säger Marie Wedin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".