1 av 2
Svart eller vit rök väntas från Vatikanen. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Nu stänger kardinalerna in sig för att välja påve

Många utmaningar för den nya påven
2:12 min

Valet av ny påve, den så kallade konklaven, börjar i dag sedan Benedictus XVI plötsligt meddelade sin avgång för några veckor sedan. 115 kardinaler stänger in sig i det Sixtinska kapellet vid Vatikanen för att börja rösta fram vem som ska leda den katolska kyrkan och över en miljard katoliker. Motsättningarna mellan kardinalerna lär vara hårda.

Konklavens ritualer är som hämtade ur sagovärlden. 115 äldre män låser i dag in sig. De är förbjudna att twittra, höra av sig på Facebook eller yppa något om omröstningarna, innan de meddelar sig via röksignaler genom en lös skorsten på taket av det Sixtinska kapellet.

Vem som blir ny påve har förstås stor betydelse religiöst, politiskt och moraliskt. Kotterier och maktspel lär vara i full gång.

Två favoriter återkommer i förhandstipsen, enligt nyhetsbyråerna: Milanos kardinal Angelo Scola och brasilienaren från Sao Paulo, Odilo Scherer. Men uppemot tio till tolv namn cirkulerar. 

Fattigdom i världen, den muslimska radikaliseringen, homoäktenskap och att alltfler överger kyrkan är bara några stora utmaningar, som den nye påven ska hantera. Internt är listan också lång.

Pedofilskandaler och övergrepp har skakat den katolska kyrkan och blottlägger fortsatt strid. Amerikanska kardinaler oroar sig för att Vatikanen inte insett vidden och saknar öppenhet.

– Skulle påven säga att pedofilskandalerna bara är medias fel förflyttas vi i USA årtionden tillbaka i tiden, säger till exempel prästen Reese till radiostationen NPR.

Spännvidden i åsikter är stor och det kan ta tid att utse en ny påve.

Inför konklaven har kardinaler begärt att få insyn i granskningen av korruption och intriger inom Vatikanen, som påven Benedictus XVI beställde efter Vatileaks, läckor till media och att hans egen butler dömdes.

Svart rök i dag betyder ny omröstning. Är röken vit är en ny påve vald. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".