1 av 4
Assads bild har bytts ut mot Abdullah Öcalans. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 4
Barzanitrogna har samlats i Derik, Malikiyah. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 4
Bilder på Syriens president i Baathpartiets tidigare högkvarter. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
4 av 4
Politikern Ali Yahya Hadi från PYD bland Assadbilder på det gamla partihögkvarteret. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Kurdiska styrkor har intagit delar av Syrien

Avancerade när syriska regimen backade undan
2:26 min

Kurdiska grupper har flyttat fram sina positioner i det nordöstra hörnet av Syrien. Beväpnade kurdiska styrkor kontrollerar nu flera städer, vägspärrar och en viktig oljestad. Efter att den syriska regimen dragit sig tillbaka från området har makten koncentrerats runt ett kurdiskt parti.

– Det här var Baathpartiets högkvarter, säger Ali Yahya Hadi och visar runt.

Golvet i ett av rummen är täckt av bilder på den syriske presidenten Bashar al-Assad. I det gamla partihögkvarteret huserar nu anhängare till det kurdiska partiet, PYD.

Partiet står nära den väpnade gruppen PKK som i decennier stridit mot den turkiska staten. På väggarna har den syriske presidentens bild bytts ut.

– Det där är ledaren Abdullah Öcalan, säger Ali Yahya Hadi och pekar. Han är en symbol, en helig person och en andlig ledare för oss kurder.

När den syriska regimen drog sig tillbaka från staden Derik, som den heter på kurdiska eller Malikiyah på arabiska, togs alla institutioner över av partiet PYD. På skrivbordet på polisstationen står en vimpel med PKK-ledarens bild.

Maktövertagandet i flera städer i regionen skedde utan våldsamma strider och andra kurdiska partier, tror att det finns en hemlig överenskommelse mellan PYD och den syriska regimen, vilket PYD förnekar.

Några gator bort har anhängare till en annan kurdledare samlats, de som stödjer Massoud Barzani, presidenten i irakiska Kurdistan.

– De statliga styrkorna som drog sig tillbaka överlämnade de kurdiska områdena till partiet PYD, så att de skulle bevara den syriska statens intressen, säger politikern Essam Khaled.

Han tror att regimen delade ut allt till ett parti med goda relationer till PKK, för att splittra kurderna och få dem att börja döda varandra.

Läget är spänt. De lokala politikerna går runt med pistoler nedstuckna i linningen på kostymbyxorna. En politiker från de Barzanitrogna partierna har blivit kidnappad, men det är oklart vem som förde bort honom.

I mitten på 1990-talet ledde blodiga interna strider mellan kurderna i Irak till tusentals döda.

- Men vi har tagit lärdom av det som hände i Irak. Att döda våra kurdiska bröder, är otänkbart, säger Ali Yahya Hadi från PYD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".