Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två döda efter polisjakt över Hjulstabron

1 av 4
Bärgningsarbete vid Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 4
Två personer omkom när de körde av bron. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
3 av 4
Hjulstabron är en så kallad svängbro. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
4 av 4
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Två yngre personer omkom i natt sedan deras bil kört ner i vattnet efter en polisjakt på riksväg 55 mellan Enköping och Strängnäs. De två hade smitit från betalningen efter en tankning i Uppsala. För att stoppa tjuvarna beordrade polisen att Hjulstabron, som är en vridbro, skulle öppnas. Följden blev att bilen körde igenom bommarna och hamnade på botten av fjärden.

– Vakthavande fattade ett beslut om att den här bron skulle stängas av för trafik vilket gjordes. Den här bilen körde igenom bommarna och hamnade sedan i vattnet, säger Christer Nordström, presstalesman vid Uppsalapolisen.

Varför tog man det här beslutet, att stänga av bron?

Det är ett beslut som vakthavande har tagit och jag kan inte bedöma det nu. Utan just nu så pågår det ett stort utredningsarbete.

Det var strax före midnatt som två personer smet från en Statoilmack i Uppsala utan att betala. En polispatrull siktade bilen som körde genom Enköping och ut på riksväg 55 mot Hjulstabron. Enligt polisen kördes bilen fort och vårdslöst. Vid påfarten till Hjulstbron, som är en svängbro som vrids åt sidan, körde bilen rakt igenom bommarna och ut i vattnet. Den sjönk igenom isen och hamnade på botten.

– Vi skickade ner dykare som sökte av området och hittade bilen som låg mitt i farleden, mellan bron och fundamentet, där den här vridbara delen finns. Så har vi kopplat på draglinor där och dragit bilen in mot brofästet. Sedan har vi lyft upp den på land och transporterat bort den en bit, där vi jobbar vidare med bilen, säger Håkan Bergström, som var insatsledare under natten.

Och personerna sitter i bilen?

– Ja, de satt kvar i bilen när vi fick upp den på land.

Enligt räddningstjänsten är det två yngre personer som befann sig i bilen men identifieringen är ännu inte klar. Under dagen kommer tekniska undersökningar att göras på platsen och av polisen.

En utredning kommer nu att inledas efter den tragiska olyckan.

– Det kommer förmodligen att lämnas över till riksenheten, säger Christer Nordström till TT.

Vid riksenheten för polismål handläggs bland annat ärenden om misstänkta brott av polisanställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".