Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix

Nytt förslag om rökstopp - utomhus

Rökförbudet i allmänna lokaler kan komma att utvidgas till en rad platser utomhus.

Folkhälsoinstituet kartlägger nu de hälsorisker som ickerökare – och särskilt barn – riskerar att utsättas för på allmänna platser.

I december överlämnas en kartläggning från Folkhälsoinstitutet till regeringen, som överväger att begränsa rökningen även i utomhusmiljöer där många ungdomar rör sig. Det skriver Sydsvenskan.

I till exempel Singapore, Spanien och delar av Australien gäller rökförbud på lekplatser. Och längs stora delar av Medelhavskusten och i Kalifornien är det rökförbud på stränder.

Riksdagsledamoten och socialdemokraten Thomas Strand krävde för ett par år sedan rökförbud vid krogentréer och på balkonger.

– Det behövs rökfria zoner utomhus. Många besväras av rök på balkonger, säger Strand till Sydsvenskan.

Nyligen kom ytterligare belägg för att rökförbud är bra för folkhälsan. I Belgien förbjöds cigarettrökning i tre steg och efter varje steg, mest efter de två sista, minskade antalet för tidiga födslar, visade en studie i British Medical Journal.

Förra året såg forskare vid Glasgowuniversitetet samma mönster i Skottland sedan landet förbjudit rökning på allmänna platser. Antalet för tidigt födda barn minskade med över tio procent och barn med låg födelsevikt med fem procent.

Och när Storbritannien 2007 införde förbud mot rökning i offentliga lokaler, minskade antalet barn som lades in på sjukhus på grund av astma.

Ett år efter förbudet hade antalet minskat med 12,3 procent och sedan dess har den nedåtgående trenden fortsatt stadigt. Enligt forskarna vid Imperial College London råder inget tvivel om att rökförbudet ligger bakom.

Ekot

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".