Kardinalerna Roger Mahony, Edwin O'Brien and Timothy Dolan. Foto: Alessandra Tarantino/Scanpix

Kardinaler samlade för påveval i Rom

I Peterskyrkan ska kardinalerna be för gudomlig vägledning under konklaven. Tusentals pilgrimer är på plats.

Tillsammans med präster och kardinaler bröt de ut i rungande applåder när "påve emeritus" Benedictus XVI kom på tal. Applåderna varade i nästan en minut.

Kardinal Angelo Sodano efterlyste kyrklig enighet och samarbete med nästa påve i sin predikan.

– Vi måste alla arbeta för att bygga upp sammanhållningen i kyrkan. Därför måste var och en av oss samarbeta med påven, det synliga fundamentet i en sådan kyrklig enighet, sade Sodano enligt AFP.

I dag inleds den traditionellt snirkliga processen för att utse en ny påve, efter den avgångne Benedictus XVI.

115 kardinaler från 50 länder är samlade i Rom. Efter förmiddagsmässan Pro eligendo Pontifice i Sankt Peterskyrkan går de i procession till Sixtinska kapellet, där den så kallade konklaven sammanträder, med start klockan 16.45.

En av de 115 kardinalerna ska sedan utses till Guds sändebud på jorden, enligt katolsk tro.

Vid 17-tiden låses de röstberättigade kardinalerna in och påvevalet tar sin början enligt åldriga regler.

Två favoriter är utpekade: Milanos ärkebiskop Angelo Scola, 71 år, och Sao Paulos ärkebiskop Odilo Scherer, 63 år.

Kardinalerna började i morse checka in på hotellet Santa Martha i Vatikanen där de bor under konklaven.

Störningsutrustning i Sixtinska kapellet ska förhindra all kommunikation med omvärlden och Vatikanen har sagt att den som blir påkommen med att skriva inlägg på mikrobloggen Twitter blir bannlyst.

Flera kardinaler passade på med några sista inlägg.

"Sista twittret före konklaven: Må vår Fader lyssna och svara med kärlek och nåd på våra böner och offer så vi får ett lyckligt resultat. Gud välsigne!", skrev sydafrikanen Willfried Napier till sina tusentals följare.

"Sista tweetet innan ta in på Casa Santa Martha och mässa för att välja påve", skrev amerikanen Roger Mahony.

En talesperson för en fransk kardinal twittrade efter incheckning: "Nu stor tystnad".

Inför konklaven har unga och gamla troende katoliker samlats från olika delar av världen för att följa valet av påve och för att be, dygnet runt.

– Vi ska be för kardinalen tills valet är gjort, det är vår roll i konklaven, sade syster Celestina, en 62-årig nunna från Kroatien, till AFP.

Ett stenkast från Sixtinska kapellet samlades unga människor för att be vid Johannes Paulus II:s grav.

– Vi ber oavbrutet här, dag och natt, och ber folk att komma och stödja kardinalerna med deras böner, sade en belgisk kaplan, Fabien Lambert, ledare för ett katolskt ungdomscenter i Rom.

Ekot och TT

Fakta: Kardinalerna och påvevalet

Konklaven, det kardinalskollegium som utser ny påve, samlas i Sixtinska kapellet i Vatikanen. Vid konklaven är samtliga kardinaler som ännu inte fyllt 80 år röstberättigade.

Av de 117 som får rösta i år har 67 utsetts av Benedictus och resten av företrädaren Johannes Paulus II. 61 är från Europa, varav 28 från Italien.

Det finns kritik mot vissa av de kardinaler som ska delta: Keith O'Brien, som är ärkebiskop av St Andrews och Edinburgh, har uttalat sig för att avskaffa det prästerliga celibatet men samtidigt gjort negativa uttalanden om homosexuella.

Nu anklagas han själv för att ha gjort närmanden mot män. I USA cirkulerar en namnlista som uppmanar en amerikansk kardinal att inte delta. Kritiken handlar om hur kardinalen hanterade anklagelser mot präster om sexuella övergrepp när han var ärkebiskop i Los Angeles.

TT/Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".