Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Kritik mot polisen efter dödsfall vid polisjakt

"En form av dödsfälla"
1:52 min

Uppsalapolisen får nu kritik för hur man stoppade två misstänkta bensintjuvar i natt. Polisen öppnade en bro, vilket fick konsekvensen att den flyende bilen körde ner i vattnet och två personer omkom.

– När jag ser en sådan här händelse så vill jag ju veta vad som har hänt och hur polisen har använt sig av behov- och proportionalitetsprincipen, nämligen då att själva insatsen måste ju stå i proportion till själva brottet, säger Jörgen Lundälv som är docent i trafikmedicin vid Umeå universitet.

– Om det är så att man har smitit från en bensinnota och sedan genomförs en stor broöppning med konsekvensen att två människor dör. Då tycker jag att det är oerhörda konekvenser. Jag är som sagt var chockad för jag ser den här broöppningen som en form av dödsfälla.

Det var vid midnatt som Uppsalapolisen inledde jakten efter misstänkta smitare från en bensinmack. Den flyende bilen körde i hög hastighet förbi Enköping på riksväg 55, i riktning mot Strängnäs.

Vakthavande befäl inne på polisstationen fattade då beslutet att kontakta Trafikverkets brovakt och stänga Hjulstabron för biltrafik - en svängbro som snedställs 90 grader - vilket får konsekvensen att vägen leder rakt ner i vattnet.

– Det här är ju en vägbro och den har ju bommar och den har rödblinkande signaler, säger Lisa Sannervik som är presstalesman vid Uppsalapolisen.

– Och allt det här är ju fällt då vid tillfället, bommarna är nere. Signalerna står och blinkar rött. Det står också en annan bil som har stannat för att vänta på att kunna åka över då, när då den här bilen då kör igenom och vidare ut på bron och ned i vattnet.

Har du någon uppfattning om hur snabbt det gick?

– Jag har inte några uppgifter på hastighet.

Polisen vill heller inte säga hur nära den efterföljande polispatrullen var.

Ärendet är nu överlämnat för internutredning. Ingen av de inblandade vid Uppsalapolisen är tagen ur tjänst.

Polisen har även inlett två förundersökningar riktad mot en eller flera personer i flyktbilen. Rubriceringen där är stöld och vårdslöshet i trafik.

De två personer som omkom i olyckan vid Hjulstabron är nu identifierade, enligt polisen.

– Vi håller på att underrätta anhöriga och kan därför inte gå ut med någon mer information just nu, sade Christer Nordström vid Uppsalapolisen strax innan klockan 14 till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".