President Abdullah Gül och statsminister Fredrik Reinfeldt Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Nytt samarbetsavtal mellan Sverige och Turkiet

"Vi har skrivit under ett strategiskt partnerskap"
1:55 min

Det historiska statsbesöket av den turkiske presidenten Abdullah Gül resulterade idag i ett svensk-turkiskt samarbetsavtal. Där finns bland annat det svenska stödet för att Turkiet blir EU medlem och att nya förhandlingar börjar redan nu i vår.

– Vi har skrivit under ett strategiskt partnerskap, som identifierar gemensamma intressen för djupare samarbete. Sverige stöder starkt ett turkiskt medlemskap i EU, sa Fredrik Reinfeldt efter mötet med den turkiske presidenten Abdullah Gül.

Det turkiska statsbesöket är historiskt och relationerna mellan Sverige och Turkiet är mycket gamla, sa statsministern också.

Turkiet har stort värde strategiskt och ekonomiskt, enligt Sverige. Men för att det ska bli positiv utgång för sådana förhandlingar ställs krav på Turkiet. Krav som togs upp under mötet idag på förbättrade mänskliga rättigheter, demokrati och rättigheter för den kurdiska minoriteten.

President Gül konstaterade att Turkiet har en starkt växande ekonomi värd tusen miljarder dollar. Men han erkände också att landet behöver mer reformer för att bli fullt demokratiskt.

– Ett demokratiskt starkt Turkiet bör intressera alla EU:s medlemsstater och EU. Tänk er om Turkiet också hade varit i ekonomisk kris, då hade vi inte haft något att tala om, sa president Gül.

– Vi är mycket angelägna om framgångsrika anslutningsförhandlingar, men det innebär inte automatiskt medlemskap det är vi medvetna om. En del länder tänker folkomrösta om det och vi vet inte vad det turkiska folket säger än, sa Turkiets president Abdullah Gül.

Intresset för att gå med i EU är inte lika stort längre bland turkar, som ser sitt eget lands starka ekonomi i kontrast till EU:s kris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".