Bärgningsarbete vid Hjulstabron efter att bilen kört ner i vattnet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Förundersökning inleds efter nattens polisjakt

"Riktigt att det sker en prövning"
2:00 min

Uppsalapolisen kommer att utredas för tjänstefel och vållande till annans död, efter den dramatiska biljakten i natt som slutade med att två män i 20-årsåldern, misstänkta för att ha stulit bensin, omkom. Polisen stängde av en bro, vilket ledde till att flyktbilen körde ner i vattnet.

– Jag kan väl inte säga annat än att jag tycker att det är riktigt att det sker en prövning av det beslut som har fattats. Polisarbetet är ju oftast så att det kräver sekundsnabba beslut emellanåt och då är det helt i sin ordning att de ska prövas i efterhand, säger Mikael Gustafsson vid Uppsalapolisens trafikenhet.

Det var vid midnatt som de två männen smet från en Statoilmack i Uppsala utan att betala. En polispatrull tog upp jakten förbi Enköping och ut på riksväg 55 mot Hjulstabron. Enligt polisen kördes bilen fort och vårdslöst.

Vakthavande befäl inne på polisstationen i Uppsala fattade då beslutet att kontakta Trafikverkets brovakt och stänga Hjulstabron för biltrafik - en svängbro som snedställs 90 grader - vilket fick konsekvensen att vägen ledde rakt ner i vattnet.

Den flyende bilen körde igenom bommarna och ner i Mälaren och två yngre personer omkom. Att stänga av bron på det här sättet hör inte till vanligheten, enligt Lisa Sannervik, Uppsalapolisens presstalesperson.

– Mig veterligen så är det inte ett vedertaget sätt att göra.

Håkan Roswall, åklagare vid riksenheten för polismål, ska nu tillsammans med polisens internutredningsenhet i Västerås komma fram till om polisen agerade brottsligt när de två misstänkta bensintjuvarna omkom.  Åklagaren säger till Ekot att de aktuella brotten i så fall är tjänstefel och vållande till annans död. Och att det troligtvis är vakthavande befäl vid Uppsalapolisen som kommer bli misstänkt i målet.

Jörgen Lundälv som är docent i trafikmedicin vid Umeå universitet är kritisk till polisens agerande i natt.

– Hur stressad föraren var av det här misstänkta fordonet, det kommer vi aldrig få svar på. Förhoppningsvis får vi svar på hur fort polisbilen körde, och om polisbilen hade kontakt med det misstänkta fordonet.

– Själva insatsen måste ju stå i proportion till själva brottet. Om det är så att man har smitit från en bensinnota och sedan genomförs en stor broöppning med konsekvensen att två människor dör, då tycker jag att det är oerhörda konsekvenser. Jag är som sagt var chockad, för jag ser den här broöppningen som en form av dödsfälla, säger Jörgen Lundälv.

Mikael Gustafsson vid Uppsalapolisens trafikenhet hänvisar till utredningen.

– Jag vill egentligen inte säga någonting om den kritiken utan jag hänvisar bara till den utredning som kommer att ske, säger Mikael Gustafsson vid Uppsalapolisens trafikenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".