1 av 4
Soldater vid monumentet mot krig och fascism i Wien. Foto: Alexander Klein/Scanpix.
2 av 4
Soldater i Österrikes armé står vakt framför monumentet mot krig och fascism i Wien. Foto: Alexander Klein/Scanpix.
3 av 4
Konsert på Hofburg på 75-årsdagen av "Anschluss", Nazitysklands annektering av Österrike. Foto: Alexander Klein/Scanpix.
4 av 4
Österrikes president Heinz Fischer. Foto: Alexander Klein/Scanpix.

Självrannsakan i Österrike – 75 år efter Anschluss

Presidenten manar till fortsatt bearbetning
1:47 min

I dag uppmärksammar Österrike 75-årsdagen av Nazitysklands annektering av landet den 12 mars 1938, även kallad Anschluss. Österrike upphörde då utan strid att existera som egen nation. Många österrikare jublade när Hitler intog Wien och många kom att delta i nazisternas grymheter. I dag lyfte Österrikes president Heinz Fischer fram österrikares medansvar.

President Heinz Fischer sa i sitt tal i dagens direktsända minnestund för händelserna för 75 år sedan att Österrike och österrikare deltog massivt i nazisternas förbrytelser.

Han kallade därför dagen för 75 år sedan, när Österrike kom att införlivas i Hitlertyskland, för en katastrof, men också en skam.

– Många österrikare ställde helt enkelt upp på nazisternas slagord: Ett rike, ett folk och en Führer, sa Heinz Fischer.

Han letade förklaringar i förkrigstiden. Redan då fanns det nämligen många tysknationalister i Österrike. Den ekonomiska kris som rådde gjorde att många kom att hoppas på Hitler som en vändning.

Presidenten sa sig ha förståelse för att Österrike efter kriget ville lämna den här tiden bakom sig så snabbt som möjligt, och att den offerroll, som då kom att dominera i Österrike, passade bra för det syftet.

Men sedan ungefär 25 år umgås Österrike mer intensivt med sitt dåtida medansvar. Det finns till och med de som menar att det är dags att gå vidare nu. Men president Fischer manade till fortsatt bearbetning.

– Att dra ett slutstreck i debatten efter ett brott av den här dimensionen kan varken enskilda eller en regering göra, sa president Heinz Fischer.

Han lyfte också fram många av de österrikare som gjorde motstånd mot nazisterna.

De österrikiska judarna drabbades hårt av förintelsen. Den judiska församlingen i Wien hade nästan 200 000 medlemmar 1938. I dag har den bara kring 7 000.

Nutidens överrabbin i Wien, Paul Chaim Eisenberg, var positiv till Fischers tal.

– Jo, jag är nöjd, Österrike kan i dag umgås bättre med sitt förflutna än tidigare, säger rabbin Eisenberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".