Nu avgörs Sveriges makt i EU-parlamentet

Blev ordstrid mellan svenskar och österrikare
2:06 min

Vid lunchtid i dag, onsdag, väntas ett avgörande beslut om antalet svenska politiker i nästa EU-parlament. Striden står mellan Sverige eller Österrike om vilket land som ska förlora en plats efter valet nästa år.

På tisdagskvällen var frågan uppe för debatt i EU-parlamentet, och en av talarna var moderaten Gunnar Hökmark.

– Österrike har en miljon färre medborgare än Sverige, men ni vill ha lika många mandat som Sverige.

– Det här är konstlade lösningar som inte har någon grund och som drabbar ett medlemsland som är väldigt pro-europeiskt och därför straffas med att förlora ett mandat, säger den österrikiska liberalen Angelika Warthmann.

I maj nästa år ska vi européer rösta fram ett lätt nedbantat EU-parlament. Samtidigt ska Kroatien som ny EU-medlem ha elva platser i parlamentet.

Enligt ett ursprungligt förslag skulle Sverige höra till de länder som förlorar ett mandat, men i utskottsförhandlingarna krävde svenska ledamöter att det i stället ska bli Österrike som drabbas.

Det svenska förslaget gick igenom i utskottet med en ynka rösts övervikt.

Därför väntas en strid på kniven när hela EU-parlamentet ska rösta vid lunchtid i dag. Gårdagskvällens debatt blev mycket av en ordstrid mellan svenskar och österrikare.

– Men när Österrike nu förlorar ett mandat och det går till Sverige betyder det att Europaparlamentet för Österrike – och bara för Österrike – inte följer sina principer när det gäller ett land. Nämligen Österrike, säger socialdemokraten Evelyn Regner.

Men enligt folkpartisten Cecilia Wikström är det precis tvärtom.

– Förlorar Sverige ett mandat sätts de demokratiska reglerna ur spel. Det skulle innebära att svenska medborgare diskrimineras och blir underrepresenterade i förhållande till andra länder i EU, säger Cecilia Wikström.

Efter dagens omröstning måste också EU-ländernas regeringar formellt godkänna mandatfördelningen efter EU-valet 2014.

I Europaparlamentet sitter, från och med den 12 december 2011, 20 svenska ledamöter. De tillhör något av de svenska politiska partier som finns representerade i Europaparlamentet. Dessa partier ingår samtidigt i några av parlamentets politiska grupper.

Källa: Europaparlamentet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".