Foto: Anders Wiklund & Christine Olsson/Scanpix.

Skatteverket kan få uppgifter om lön varje månad

KD kritiskt: "Nya bördor för småföretagen"
1:55 min

Trots hård kritik om ökat regelkrångel kommer regeringen lägga fram ett förslag som tvingar arbetsgivare att lämna löneuppgifter till Skatteverket varje månad i stället för som nu varje år, erfar Ekot. Men det är ett något slimmat förslag som läggs fram.

Finansminister Anders Borg har, enligt Ekots uppgifter, redan presenterat ett första utkast till förslag för de närmaste i regeringen. Att arbetsgivare i framtiden ska lämna inkomstuppgifter till Skatteverket varje månad i stället för varje år.

Det handlar om lön, traktamenten, bilersättning, semesterlön och annan skattepliktig inkomst.

Uppgifterna ska lämnas elektroniskt och arbetsgivare utan internet och datorer ska kunna få dispens.

Däremot finns inga krav om nya pålagor för arbetsgivarna i finansministerns utkast.

Förslagen om att införa en ny särredovisning av sjuklön och andra ersättningar har lagts på is, erfar Ekot.

Men frågan om månadsuppgifter splittrar regeringen.

Centerledaren och näringsministern Annie Lööf skrev i förra veckan en debattartikel i Dagens Industri, efter att ha lyssnat in kritik från näringslivet. Där skrev: "Det är inte min ambition att lägga något förslag om månadsvis rapportering för samtliga arbetsgivare."

Annie Lööf vill i dag inte kommentera sin debattartikel utan hänvisar till centerpartisten Per Åsling i finansutskottet.

– Förslaget behandlas ju nu i regeringskansliet. Vi får väl se var det i slutändan hamnar men vi kan inte acceptera stora bördor för svenska företag, framförallt inte för svenska småföretag, de som anställer, säger han.

Även näringsutskottets ordförande, kristdemokraten Mats Odell, verkar svår att övertyga.

– Helt enkelt för att det vore att torpedera det regelförenklingsarbete som regeringen är djupt involverad i. Det här handlar ju framförallt om nya bördor för de små företagen. Här är man på väg att kasta ut hela BB-avdelningen med badvattnet, säger Mats Odell.

Nu återstår alltså att se om Centerpartiet och Kristdemokraterna kan smälta det något nedtonade förslaget om månadsuppgifter som finansminister Anders Borg förväntas lägga fram inom en snar framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".