1 av 3
Klicka för grafik - konklaven
2 av 3
Svart rök från Sixtinska kapellets skorsten. Foto: Vincenzo Pinto/Scanpix. Foto: Vincenzo Pinto/Scanpix
3 av 3
Åskådare väntar vid Petersplatsen. Foto: Scanpix

Ännu ingen ny påve vald i Sixtinska kapellet

Charlotta Smeds: "Stämningen hoppfull"
5:08 min

Bakom Sixtinska kapellets stängda dörrar fortsätter i dag konklaven där kardinalerna ska försöka välja en ny påve. Under dagens första omröstning fick ingen av påvekandidaterna de två tredjedelar av rösterna som krävs för att bli ny påve, och svart rök bolmade ut från Sixtinska kapellet.

Turister, journalister och troende är samlade på platsen för att följa påvevalet. Under dagens första omröstning har kardinalerna ännu inte enats om någon ny påve.

Efter varje omröstning bränns röstsedlarna enligt gammal tradition i en kamin och när folkmassan samlades på Petersplatsen i dag fick de vid lunchtid se svart rök bolma ur Sixtinska kapellet, vilket betyder att ingen av kandidaterna hade fått de två tredjedelar av rösterna som krävs för att bli ny påve. Först när det är vit rök som bolmar ur skorstenen har en ny påve valts.

Den förre påven Benedictus XVI valdes efter två dagar och i modern tid brukar konklaven inte pågå längre än några dagar. Charlotta Smeds som sköter Vatikanradions Skandinaviensändningar, säger att man hoppas på en ny påve senast till på söndag.

– Det blir nog i dessa dagar, men det är bara spekulationer, det är ingen som vet, säger hon i P1-Morgon.

Smeds berättar om att många journalister är på plats för att följa påvevalet och att det är en hoppfull stämning i Rom.

– Från att ha varit ganska overklig och betryckt den dagen påven lämnade sin helikopter är stämningen nu hoppfull, en stämning av intensiv väntan på den nye påven.

Eftersom det inte finns några officiella ”kandidater” och kardinalernas sammanträden sker under hemliga former bakom stängda dörrar är det svårt att förutspå vem av de 115 som kan tänkas ta över efter att påven Benedictus XVI lämnat sin post i slutet av förra månaden. Men ett dussintal namn cirkulerar och de två hetaste förhandstipsen enligt nyhetsbyråerna är italienaren Angelo Scola, ärkebiskop av Milano och brasilianska São Paulos tyskättade ärkebiskop, Odilo Scherer.

Fakta: Konklaven

Konklaven är det slutna sammanträde som hålls av kardinalskollegiet, där man utser ny påve i stor hemlighet. Ofta pågår konklaven i flera dagar.

Konklaven sammanträder i Sixtinska kapellet, som är beläget i anslutning till Vatikanpalatset.

De senaste tio konklaverna har pågått i mellan två och fem dagar och krävt upp till 14 omröstningar för att välja en påve. 2005 valdes Joseph Ratzinger till påve Benedictus XVI efter fyra omröstningar under två dagar.

Källa: NE, TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".