Vi upp­manar riksdagen att besluta om ett totalförbud mot tobaksrökning från år 2025, skriver företrädare för flera lungcancerorganisationer på DN Debatt. Foto: Fredrik Varfjell/Scanpix.

Krav på rökningsförbud från 2025

1:44 min

Rökningen dödar alltför många människor, därför bör den förbjudas i Sverige och i hela EU. Det kräver flera lungcancerorganisationer i en artikel på DN-debatt i dag.

– Vi tycker att rökningen ställer till det så förfärligt mycket elände i världen att det är dags att man försöker sluta helt och hållet med den, säger en av artikelförfattarna Ola Brodin på Svenska lungcancerstudiegruppers insamlingsstiftelse.

– I stort sett varje dödsfall är en tragedi både för patienten och för de anhöriga, säger han.

Lungcancerorganisationerna, däribland patienternas förening, kräver att tobaksrökning gradvis fasas ut, för att helt förbjudas från år 2025. Därefter ska det vara förbjudet att införa, distribuera och sälja till exempel cigaretter.

Sverige skulle därmed göra ungefär som till exempel Nya Zeeland, där parlamentet satt upp som mål att göra landet rökfritt om 12 år.

Ingreppet på den personliga integriteten är stort, skriver förbudsförespråkarna, men det väger mindre än den skada rökningen orsakar, tycker de.

– Man tänker på att det är ungefär 2,5-3 procent av både Sveriges och världens befolkning som dör på grund av lungcancer, säger Ola Brodin.

De fyra lungcancerorganisationerna vill bara förbjuda den tobak som röks, och inte till exempel snus.

– Nej, snus har man inte visat att det orsakar cancer, inte alls egentligen. Inga säkra siffror på det och då har man ändå granskat det där väldigt mycket, säger Ola Brodin.

Att smugglingen skulle öka med ett förbud är en risk, anser Ola Brodin, men förbudet skulle göra det mycket svårare för unga att få tag på tobak - och utan nya tobaksrökare skulle rökningen efter hand självdö.

Frågan är om förslaget kommer finna stöd bland politikerna. Än så länge har Ola Brodin inte sett några tecken på det.

– Nej, det har vi inte sett. Vi hoppas att vi ska märka en respons. Vi släpper upp en ballong för att se vart vinden blåser, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista