1 av 2
I dag finns mer än 50 antenner i Atacamaöknen. Foto:Scanpix
2 av 2
Foto: Scanpix.

Världens kraftfullaste teleskop ALMA invigs

Extatiska förväntningar på Alma
1:47 min

I dag invigs Almateleskopet, världens största teleskop, på 5 000 meters höjd i Atacamaöknen i norra Chile. Ett teleskop som kan se miljontals ljusår ut i rymden och kanske snart ge oss svaret på frågan hur planeten jorden kom till.

Almateleskopet är världens näst högst belägna byggnad. Bara en tibetansk järnvägstation i Himalaya ligger högre.

Under tio år har bygget, som är ett samarbete mellan USA, Europa och Japan, pågått.

18-hjuliga specialbyggda långtradare har oändligt långsamt transporterat de 66 antenner, som teleskopet består av, upp till högplatån Llano de Chajnantor på 5 000 meters höjd.

Det är en av världens torraste platser och därför en av dem där det finns bäst förutsättningar att fånga in ljus- och ljudvågor från rymden

De 66 antennerna, som är mellan sju och tolv meter i diameter, är kopplade till en av världens mest kraftfulla superdatorer som förvandlar de olika antennerna till en enda antenn med en diameter som motsvarar 16 kilometer.

Datorn och det läger där uppemot 400 forskare kan bo och arbeta samtidigt ligger lägre, på 2 400 meters höjd. Men trots att luften här inte är lika tunn som där antennerna är belägna, så arbetar en del av forskarna, för säkerhets skull, med syrgastub på ryggen och mask framför näsa och mun.

Inom den vetenskapliga världen råder nästan extatiska förväntningar på Alma. Den första bilden som Alma producerade redan 2011, då långt ifrån alla antenner var installerade, visade en galax belägen 50 miljoner ljusår från jorden.

Forskare säger att tack vare Alma ska det bara dröja något år innan vi har svar på frågan om hur jorden kom till, och ytterligare något år innan vi vet om det finns annat liv i universum.

Och för Chile, som i egenskap av värdland har rätt till 10 procent av forskningstiden i Alma, kommer jätteteleskopet att vara en viktig impuls för vetenskapen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".