Enligt rapporten skulle Kommunistpartiet ha segrat i det ryska parlamentsvalet som hölls i december 2011. På bild dess partiledare Gennadij Ziuganov. Foto: Scanpix.

Ny rapport stöder misstankar om ryskt valfusk

Det ryska parlamentets underhus, duman, är inte legitimt valt. Den drastiska slutsatsen dras i en ny rapport som menar att det i själva verket var Kommunistpartiet som segrade i det ifrågasatta ryska parlamentsvalet för drygt ett år sedan. Det som ger extra tyngd åt den här rapporten är att analysgruppen som gjort den leds av en av president Vladimir Putins mest förtrogna.

Få trodde på valresultatet, som gav det så kallade maktpartiet Enade Ryssland nära 50 procent av rösterna i parlamentsvalet som hölls i december 2011. Rapporterna om valfusk kom från hela landet och utlöste de största regimkritiska demonstrationerna i Ryssland sedan Sovjetunionens fall.

Redan då sa oberoende valobservatörer att Enade Ryssland genom fusk plussat på sitt resultat med flera procentenheter. Nu får den misstanken stöd i en rapport gjord av ett analyscentrum där vetenskaplig ledare är Vladimir Jakunin - bas för Ryska statens järnvägar och gammal vän till president Vladimir Putin. Bland annat startade de tillsammans det mytomspunna Sommarhuskooperativet Sjön på 90-talet.

I rapporten kommer man fram till att det verkliga valdeltagandet var lägre än vad som sades, och att partiet Enade Ryssland i själva verket fick högst 25 procent av rösterna medan Kommunistpartiet segrade med uppemot 30 procent.

Däremot, säger rapporten, är president Vladimir Putin legitimt vald. Han fick visserligen inte över 60 procent som det officiella resultatet gav honom - utan snarare 52 - men ändå tillräckligt för en seger i första valomgången i presidentvalet som hölls i mars förra året.

Att en av Putins vänner står bakom en rapport som underkänner resultatet i ett viktigt val väcker naturligtvis frågor. I Ryssland ses det inte som en attack mot Putin, utan snarare mot partiet Enade Ryssland som Vladimir Putin själv alltmer tagit avstånd ifrån som en följd av partiets minskande popularitet.

I folkmun kallas det för Bovarnas och banditernas parti. Redan inför parlamentsvalet lämnade han över ledarskapet för partiet till nuvarande premiärminister Dmitrij Medvedev för att själv ge sitt stöd åt den nystartade organisationen Allryska folkfronten.

Statsvetaren Lilija Sjevtsova vid tankesmedjan Carnegie är övertygad om att Vladimir Putin godkänt den nysläppta rapporten.

Det här skulle kunna leda till en debatt om nyval som i så fall skulle hållas enligt ett nytt valsystem som enligt bedömare i första hand gynnar maktens kandidater.

Någon officiell kommentar har inte kommit från presidentadministrationen i Kreml men en källa därifrån säger till tidningen Kommersant att valresultat bör ifrågasättas i domstol, inte i rapporter. Det har Kommunistpartiet tidigare sagt att man inte tänker göra eftersom man inte tror sig ha någon chans att få rätt i domstol.

 

Valkommissionens ordförande Vladimir Tjurov säger enligt nyhetsbyrån Interfax att för eventuella kommentarer är det lämpligast att vända sig till olika psykiatriska sjukhus och institut.

Vladimir Tjurovs avgång var ett av de vanligaste kraven under de stora demonstrationer som följde på parlamentsvalet i december 2011.

Att den här rapporten kommer just nu kopplas i Ryssland samman med partiet Enade Rysslands minskande popularitet och president Vladimir Putins behov av att bättra på sina egna opinionssiffror. Källor till tidningen Kommersant säger att nyval har diskuterats i presidentadministrationen som ett sätt att uppnå det.

Den senaste tiden har den ryska duman och flera ledamöter från partiet Enade Ryssland varit i blåsväder efter anklagelser om korruption och odeklarerade tillgångar utomlands.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".