Gelotte: "Katolska kyrkan diskriminerar kvinnor"

"Finns ett slags apartheidsystem"
2:19 min

Bakom Sixtinska kapellets stängda dörrar fortsätter i dag konklaven där de 115 kardinalerna ska försöka välja en ny påve efter att Benedictus XVI lämnat sin post. Gert Gelotte, ledarskribent på Göteborgs-Posten och skribent på Katolsk vision, ett nätverk för reformkatoliker, önskar att kyrkan kunde tillämpa jämställdhet mellan könen.

Kvinnor kan inte bli präster inom den katolska kyrkan och Gelotte menar att det är svårt att få förtroende när man pratar om rättvisa om man inte tillämpar jämställdhet mellan könen.

– I den delen av den katolska världen som brukar kallas västvärlden finns det en stor fråga som ligger bakom alla andra stora frågor - kvinnofrågan. Katolska kyrkan diskriminerar kvinnor systematiskt, det finns ett slags apartheidsystem i kyrkan där män bestämmer och kvinnor tjänar, säger Gert Gelotte i P1-Morgon.

– Det är svårt att få ett förtroende för allt prat om rättfärdighet och rättvisa från kyrkans sida om man inte tillämpar det själva. I en värld där jämställdhet mellan könen är en fullständig självklarhet, blir en sådan ståndpunkt närmast ohållbar om man vill förtjäna något förtroende.

Att katolska kyrkan skulle tillämpa jämställdhet mellan könen är än så länge bara fantasier, menar Gelotte, som säger att den största utmaningen för katolska kyrkan är förtroende i många dimensioner - både inom kyrkan och mellan kyrkan och omvärlden.

– Man ska vara realistisk, det finns inga reformkardinaler, det finns konservativa kardinaler och ännu mer konservativa kardinaler. Om jag ska önska realistiskt önskar jag mig en påve som åtminstone är beredd att prata med reformkatoliker. Om man uppnår det har man kommit ganska långt, säger Gert Gelotte.

I dag fortsätter konklaven, det slutna sammanträdet där de 115 kardinalerna ska välja en ny påve efter att Benedictus XVI lämnat sin post i slutet av februari. Två omröstningar sker per dag tills dess att en kandidat fått minst två tredjedelar av de röstberättigande männens röster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".