1 av 2
Hudcancer är den cancerform där ökningen syns tydligast. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Cancerstatistik 2013

Fler svenskar får cancer

Flest kvinnor som drabbas av hudcancer
1:51 min

Antalet svenskar som drabbas av cancer ökar. Och mest alarmerande är utvecklingen kring hudcancer, där framförallt ökningen gäller kvinnor. I dag presenteras nya siffror.

– Vi åker mer till länder där vi ligger i solen. Alltså de som får hudcancer nu de utsattes kanske för 20 år sedan, när man inte visste så mycket om solvanor och att det var viktigt att skydda sig, säger Lisa Jacobsson, forskningsredaktör vid Cancerfonden.

Fler svenskar drabbas av cancer. Och hudcancer är den cancerform där ökningen syns tydligast.

Enligt Cancerfondsrapporten som presenteras idag, ökade antalet kvinnor som drabbades av hudcancer med 20 procent - när 2011 jämförs med 2010. Motsvarande siffra för män är nästan 13 procent.

Sjuksköterskan Britta Hedefalk är sakkunnig vid Cancerfonden.

– Det är oroväckande eftersom man vet att malignt melanom är en onödig sjukdom, för om vi betedde oss rätt i solen, om vi hade 18-årsgräns i solarium, så skulle vi också kunna minska insjuknandet och dödstalet i malignt melanom.

Ökningen som man ser nu är stor bland kvinnor just. Varför är det så?

– Jag har inget svar på det och jag tror inte heller det finns generellt något svar idag. Men det kan vara så att fler kvinnor har solat solarium, varit mån och att bli bruna.

Enligt  Britta Hedefalk är det viktigt att hålla koll på sina leverfläckar.

– Man får nya leverfläckar hela tiden, men man ska vara vaksam på de som plötsligt beter sig annorlunda.

Vid sidan om den stora ökningen av hudcancer-fall, så finns det positiva nyheter i Cancerfondsrapporten. Cancer i matstrupe, magsäck och tunntarm minskar, vilket tros handla om förändrad kost med mer frukt och grönsaker.

Även Levercancer och bukspottkörtelcancer minskar, troligen på grund av att en mer hälsosam livsstil.

Cancerfondens generalsekreterare, Stefan Bergh, tycker även att utvecklingen av Sveriges sex regionala cancercentrum går åt rätt håll.

– Där ser vi positiva tecken på att de här centrumbildningarna börjar hitta sin form. Och ett arbetssätt som faktiskt förbättrar både för patienter och forskare. Det är ett positivt tecken, ett steg i rätt riktning, säger Stefan Bergh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".