Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Minnesplats för den 13-åriga flickan som misstänks ha tagit sitt liv efter omfattande mobbning. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio Örebro

Extra tillsyn mot Kumlaskola

"Måste få garantier för att de vet vad de ska göra"
2:06 min

Skolinspektionen i Örebro ska nu göra en extra tillsyn mot den skola i Kumla, där den 13-åriga flicka som man tror tog livet av sig förra veckan gick. Sedan november har det kommit flera anmälningar mot skolan till Skolinspektionen och anmälningarna har bland annat gällt mobbning. 

– Är det så att de faktiskt vet vad som behöver göras, eller är det så att man inte tar det på tillräckligt allvar. Det är väl lite det som vi måste försäkra oss om att kommunen verkligen vet, och också att vi kan få garantier för att man också gör, säger Gunnar Olausson, enhetschef på Skolinspektionen i Örebro.

Anmälningarna mot skolan handlar om hot, kränkande behandling och rätten till stöd. Under förra året och i år har det kommit in ett tiotal anmälningar mot skolan. Men flera ansåg Skolinspektionen var av allmän karaktär, alltså gjorda av personer som inte var direkt drabbade och överlämnades till kommunens klagomålshantering.

Skolan har tagit fram en åtgärdsplan, men efter händelse då en 13-årig flicka, som gick på skolan, misstänks ha tagit sitt liv efter omfattande mobbning, beslutade Skolinspektionen i dag att tillsammans med Barn- och elevombudet göra en extra tillsyn om just mobbning, kränkningar, och skolans värdegrundsarbete.

I Kumla kommun har de den senaste tiden dragit igång en rad projekt och satsningar, men först efter flera anmälningar.

– Det är naturligtvis mycket en resursfråga. Vi har verkligen vindlagt oss om i Kumla kommun att samarbete kring de här frågorna, och det kan väl vara så att vi inte riktigt sett samarbetsvinsterna tidigare. Men det är ytterst allvarliga saker och vi måste arbete framåt, säger Majt Vanderloo, Barn- och utbildningschef i Kumla.

Om ungefär en vecka kommer Skolinspektionen tillsammans med Barn- och elevombudet göra den extra tillsynen vid skolan, och efter det kan det komma krav på förändringar.

Det är lätt att känna nu att det här kommer för sent. Vad säger du om det?

– Jo, men så blir det väl i en sådan här situation. Att man gör den tolkningen att ”kunde vi inte gjort något före”. Och det är väl en omöjlig fråga att svara på. För även väldigt god insatser och en skola utan särskilt anmärkningsvärda problem kan drabbas av en sådan här situation, säger Gunnar Olausson, enhetschef på Skolinspektionen i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".