Sverige behåller mandat i EU-parlamentet

Jens Möller rapporterar från Bryssel
1:11 min

Sverige får behålla sina nuvarande 20 mandat i EU-parlamentet också under den kommande mandatperioden.

In i det sista stod striden mellan Sverige och Österrike. Vem av dem skulle tvingas sälla sig till skaran EU-länder som blir av med en parlamentsplats efter valet nästa år? Förändringen beror på att man ska minska antalet ledamöter med tre, samtidigt som Kroatien som ny EU-medlem ska ha in ett dussintal politiker i EU-parlamentet.

Österrikiska ledamöter har protesterat och bland annat sagt att euroskeptisismen i deras land kommer öka om man blir av med ett mandat. Svenska ledamöter har pekat på det faktum att Sverige har en miljon fler invånare än Österrike, och att det då vore konstigt om länderna hade lika många platser i parlamentet.

Flera EU-parlamentariker försökte förgäves få dagens beslut uppskjutet, och i slutomröstningen blev det aldrig riktigt spännande. 418 ledamöter röstade för att låta Sverige behålla sina 20 mandat medan 174 röstade för att det mandatet skulle gå till Österrike.

Formellt måste dagens beslut godkännas av EU-ländernas regeringar. EU-parlamentet har idag, som väntat, beslutat att kräva en omförhandling av EU:s långtidsbudget. EU-ländernas stats- och regeringschefer enades i februari om en budget på 960 miljarder euro fördelat över sju år.

Men parlamentet har fått vetorätt mot budgeten, och i dag beslutade en stor majoritet att säga nej till budgeten "i sin nuvarande form". Parlamentet kräver inte nödvändigtvis en större EU-budget, men däremot att unionen ska satsa mer pengar på bland annat forskning, utbildning och infrastruktur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".