Lars Nyberg, före detta vd för Telia Sonera. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Före detta Telia-vd fick över 20 miljoner i år

Takilant nämns inte i årsredovisning
1:18 min

Telia Soneras före detta vd Lars Nyberg fick drygt 22,5 miljoner kronor i lön och pensionsavsättning under 2012. Det visar företagets årsredovisning som släpptes i dag inför bolagsstämman den 3 april.

Takilant, företaget som Telia Sonera gjorde affärer med i Uzbekistan, nämns inte en enda gång i årsredovisningen. Däremot är före detta vd Lars Nyberg i allra högsta grad en viktig del i den detaljerade historiken över 2012 som Telia Sonera presenterar. 

Där framgår det bland annat att Nyberg kostade 22,5 miljoner kronor i lön och pensionsavsättningar under 2012. Sedan han tillträdde 2007 har han kostat aktieägarna drygt 110 miljoner kronor varav 46 miljoner kronor finns i en pensionsfond som han får börja ta av när han fyller 62 år i december.

Totalt tjänade den tio personer starka koncernledningen drygt 77 miljoner kronor i lön och pension i fjol. Telia Soneras styrelse, som till större delen får sparken efter skandalen i Uzbekistan, fick nästan 4,9 miljoner i arvoden.

På förhand ser bolagsstämman den 3 april ut att kunna bli hetsig. Ett nytt bonusprogram ska diskuteras och större delen av styrelsen ska bytas ut. Dessutom har flera aktieägare på förhand aviserat att de vill diskutera Uzbekistanskandalen.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".