Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Klicka för grafik: Cancerstatistik 2013

Stor ökning av hudcancer bland kvinnor

Antalet svenskar som drabbas hudcancer ökar, framförallt kvinnor, enligt nya siffror från Cancerfonden.

– Jag har haft ett märke nedanför ankeln, på vänster fot, sedan i slutet av 70-talet. Och så helt plötsligt för nio år sedan så hade den spruckit på natten.

När Ingrid Östling kollade upp märket visade det sig att hon drabbats av hudcancer. Och det är den cancerform som allt fler svenskar drabbas av.

Enligt Cancerfondsrapporten, som presenteras i dag, ökade antalet kvinnor som drabbades av hudcancer med 20 procent, när 2011 jämförs med 2010. Motsvarande siffra för män är nästan 13 procent.

Sjuksköterskan Britta Hedefalk är sakkunnig vid Cancerfonden. Enligt henne finns det några ålders-grupper som drabbas särskilt.

– Medelåldern, skulle jag säga. Och män över 70 år, därför att de inte heller kommer in i tid med sina hudförändringar. Men skadan, den tidiga skadan, grundläggs ju när man som barn bränner sig i solen. Och gör man det för många gånger, och sen adderar man mer solande under livet. Så har man skadat cellerna så mycket att man riskerar att få Malignt melanom som vuxen.

Ökningen som man ser nu är stor bland kvinnor just. Varför är det så?

– Jag har inget svar på det och jag tror inte heller det finns generellt något svar i dag. Men kan vara så att fler kvinnor har solat solarium, varit mån och att bli bruna.

Vid sidan om den stora ökningen av hudcancer-fall, så finns det positiva nyheter i Cancerfondsrapporten.

Cancer i matstrupe, magsäck och tunntarm minskar, vilket tros handla om förändrad kost med mer frukt och grönsaker.

Även Levercancer och bukspottkörtelcancer minskar, troligen på grund av att en mer hälsosam livsstil.

För Ingrid Östling i Halmstad spred sig aldrig cancern. Men hon lider fortfarande av den operation på ankeln, som hon fick göra när hon fick hudcancer-diagnosen.

– Halva ärret sitter fastklistrat på hälbenet så jag får aldrig på mig några skor. Går jag på bröllop på begravning eller fest så går jag alltid i sandaler.

Hur mår du i dag då?

– Jag mår bra, men när solen kommer så får jag inta vara solen, jag får alltid gå i skuggan. Ska jag åka till stranden får det bli på kvällen för att då är UV-strålarna som minst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".