1 av 2
Per Hall, professor i strålningsepidemiologi vid Karolinska institutet. Foto: Josef Björklund
2 av 2
Elisabet Lidbrink, överläkare på bröst-sarkommottagningen på Radiumhemmet i Solna. Foto: Josef Björklud

Strålbehandling ökar risk för hjärtinfarkt

"Inom fem år ökar risken"
2:16 min

Kvinnor som strålbehandlas för bröstcancer löper ökad risk att senare i livet få hjärtinfarkt. Det visar en ny och delvis svensk studie som i dag publiceras i den medicinska tidsskriften New England Journal of Medicine.

– Vad vi visar det är att även ganska låga doser ger upphov till hjärtinfarkt och att ju högre doserna är desto högre risk för hjärtinfarkt. Vi visar också att vissa kvinnor är mer känsliga än andra kvinnor, exempelvis de kvinnor som röker eller haft hjärtsjukdomar tidigare, säger Per Hall, professor i strålningsepidemiologi vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien.

– Och så visar vi någonting som var ganska förvånande, nämligen att inom fem år ökar risken. Vi trodde nog att det skulle ta en 10-15 år.

Runt 8 000 tusen kvinnor drabbas årligen av bröstcancer och det är därmed den vanligaste cancerformen hos kvinnor och ett mycket angeläget forskningsområde.

– För doktorernas del så ger det plötsligt en möjlighet att säga: ”Okej, givet den dosen ser det ut på det här viset, givet att patienten tidigare har en sjukdom så ser risken ut på det här viset.” Man får lite mer att stå på när man gör sina bedömningar, säger Per Hall.

I studien har han och de övriga forskarna noga studerat och jämfört 2 200 kvinnor från Sverige och Danmark uppdelade i två grupper: den ena gruppen hade behandlats för bröstcancer och senare i livet fått hjärtinfarkt medan den andra gruppen endast haft bröstcancer utan senare hjärtproblem.

Resultatet visar att risken att drabbas av hjärtinfarkt ökade med stråldosen och allra störst var den för dem som vid tidpunkten för strålningen hade andra riskfaktorer för hjärtat som rökning, högt BMI eller diabetes.

Elisabet Lidbrink, överläkare på bröst-sarkommottagningen på Radiumhemmet i Solna, anser att studien vilar på för gamla data för att tillföra något nytt. Att strålning påverkar hjärtat negativt är redan känt och det tar man hänsyn till i behandlingen.

Däremot vet man inte lika mycket om hur de nya cancermediciner som används i dag påverkar hjärtat och det måste följas upp med nya studier, säger hon.

– Vi måste var ödmjuka för framtiden med tanke på att vi också inför nya mediciner som vi inte riktigt vet, naturligtvis, för det är nya mediciner och vi har ju ingen erfarenhet av dem, säger hon.

Men Per Hall tror ändå att studien kan ha direkt påverkan på vissa patienter.

– Om vi tar ett fall med en kvinna som är 85 år gammal som är pigg och kry för övrigt, hon drabbas av en tidig bröstcancer, kanske några millimeter stor, hon opereras och  hon ska då strålbehandlas. Där tror jag möjligtvis att doktorerna kommer att säga: ”Nej, det räcker med antihormoner. Vi hoppar över strålbehandlingen i det här fallet, med största sannolikhet kommer hon vara botad från sin bröstcancer och vi minskar risken för hjärtinfarkt.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".