Amnesty konstaterar i sin nya fältrapport att många barn tvingas se sin familj slitas sönder av våld och död. Foto: Scanpix.

Amnesty kräver att FN agerar starkare i Syrien

Amnesty: Måste reagera, inte bara prata
2:32 min

Amnesty International kräver i dag att FN:s säkerhetsråd en gång för alla sätter ner foten för att få stopp på dödandet och övergreppen mot civila i Syrien. Två år efter att upproret började, vittnar både oberoende journalister och organisationer om en mänsklig katastrof som förvärras för varje dag.

Vår reporter har bland andra träffat en åttaårig pojke i Syrien som förlorat flera familjemedlemmar.

Mohammed som jag träffade utanför Aleppo berättar hur fyra familjemedlemmar dödats i flyganfall. Hans berättelse är inte unik, i Syrien är han en i mängden.

Varje timme som omvärlden velar krävs nya dödsoffer och Amnesty konstaterar i sin nya fältrapport att många barn som Mohammed tvingas se sin familj slitas sönder av våld och död, men att också barn lemlästas och dödas.

Mohammed berättar att han har svårt att sova, han får inte tillräckligt med mat och han är liten för sin ålder. Hans blick är sorgsen, ögonen tunga och han säger att han är ledsen, mycket ledsen.

FN:s barnfond Unicef varnar för att en hel generation riskerar att gå förlorad av trauman, svält och sjukdomar. Beräkningar tyder på att två miljoner barn är i en akut risksituation.

Det är svårt att rättvist beskriva situationen. Strimmor av hopp kvävs undan för undan, kvar blir en uppgivenhet som bland andra extremistgrupper utnyttjar till att rekrytera nya medlemmar. Unga utan hopp.

Extremistgrupperna är fortfarande små, men för varje dag växer deras styrka och ju längre kriget pågår, desto starkare blir de.

Enligt Amnesty utförs de flesta krigsbrott och övergrepp av regimstyrkor. Civila attackeras, ofta med internationellt förbjudna vapen. Människor torteras och dödas utan rättegång. Varje dag dyker till exempel nya civila lik upp i Aleppos flod, kroppar som förts med strömmen från regimkontrollerade områden.

Men också rebellstyrkornas brott ökar i omfattning, med kidnappningar, tortyr och summariska avrättningar av soldater, regimanhängare och bortförda civila.

Amnesty kräver nu att omvärlden reagerar, inte bara pratar. Att FN:s säkerhetsråd hänvisar situationen till den internationella brottmålsdomstolen, ICC, så att de som ansvarar för det man kallar de fasansfulla brotten ställs till svars.

Sverige är det enda EU-land som inte skrivit under ett krav om att pröva Syriska krigsbrott internationellt. Enligt Utrikesminister Carl Bildt skulle en sådan process  låsa regimen och försvåra medling, Assad skulle se som enda möjlighet att kämpa till döds.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".