Anders Arborelius. Foto: Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

"Påven vill återföra oss till enkelt, fattigt liv"

"En ny början för många kristna"
1:19 min

Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, är positiv till den nye påvens utsträckta hand till världens fattiga.

– Jag vet att han är mycket älskad, mycket öppen och vänlig person. Han har gjort sig väldigt omtyckt i Argentina för sitt sociala engagemang och sin djupa fromhet.

Namnvalet är viktigt för en påve, vad säger det här namnet?
– Vad jag vet har ingen tidigare påve hetat Franciskus, så det är ett tecken på att han vill återföra oss kristna till ett enkelt, fattigt liv och till att tjäna de fattiga.

Vad blir de viktigaste frågorna för den nye påven?
– Det blir först att nå ut till människor och ge dem insikt i att han också är deras andlige fader, och att han vill deras bästa. Och samtidigt att skapa enhet i kyrkan.

– Och att visa att namnet Franciskus är ett tecken på att han vill förnya, förandliga och fördjupa oss som kristna i världen.

Hur enkelt är det i det moderna samhället?
– Det är inte alls så enkelt. Men jag tror att människor börjar tröttna på det materiellas tyranni och att just denna inriktning på fattigdomen i den heliga anden kan bli en ny början för många kristna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".