Snart klart med ny regering i Israel

Snart två månader efter valet till Knesset är Israel på väg att få en ny regering. Partierna som koalitionsförhandlat har enats om hur landets nästa regering ska se ut, rapporterade etermedier i Israel på onsdagskvällen.

Tidsfristen var på väg att löpa ut för premiärminister Benjamin Netanyahu, och intensiva förhandlingar har pågått om de sista ministerposterna, inrikes- och utbildningsministerposterna.

Valets sensation, det sekulära mittenpartiet Yesh Atid, har fått igenom två stora krav: De ultraortodoxa partierna åker ut ur regeringen, och ministerskaran bantas från 28 till 20 poster.

"Att skära bort en tredjedel av ministerposterna är en stor sak. Det är inte bara en diet, det är en gastrisk bypass-operation", skriver dagstidningen Haaretz i en kommentar.

Yesh Atid (Det finns en framtid) bildades så sent som förra året av den populäre tv-journalisten Yair Lapid, och blev oväntat näst största parti i valet 22 januari.

Utöver Yesh Atid och Netanyahus Likud kommer regeringen att bestå av ultranationalistiska Yisrael Beitenu, nationalreligiösa Habayit Hayehudi, samt mittenpartiet Hatnuah som leds av tidigare utrikesministern Tzipi Livni.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".