Påven håller på fotbollslaget San Lorenzo från Buenos Aires. Foto: Scanpix.

Ny påve omstridd i hemlandet Argentina

Ett oväntat val
2:03 min

Att den argentinske kardinalen Jorge Mario Bergoglio valt Franciskus, efter Franciskus av Asissi, som sitt namn som påve betonar hans ställningstagande för de fattiga. Något som också präglat hans liv hittills.

Påven Franciskus är en man med humor. Han småskrattade när han, inför dom tiotusentals människor som samlats på San Petersplatsen för att hylla honom, påpekade att kardinalerna den här gången hade tvingats söka sig ända till världens ände för att hitta en ny påve.

Många hade väntat att det skulle bli en påve från Latinamerika den här gången. Men att det blev argentinaren Jorge Mario Bergoglio var oväntat.

Dessutom är Bergoglio den förste jesuit som utsetts till påve, vilket många menar är viktigare än hans nationalitet.

Bergoglio är känd i Argentina för att vara en enkel och ödmjuk människa. Han lagar sin egen mat, reser i tunnelbanan, tillhör fotbollsklubben San Lorenzos supporterklubb, lyssnar gärna på tango och läser Jorge Luis Borges.

De uppgifter som förekommit att han under åren av militärdiktatur skulle ha vänt två jesuitpräster ryggen när dom fängslades, tycks inte vara sanna. Istället gömde Bergoglio flera förföljda på det prästseminarium han då förestod. Och han lånade vid ett tillfälle ut sin identitet för att en förföljd man skulle kunna ta sig ut ur landet.

Även om Bergoglio oftast har hållit en låg profil, så kan han också vara polemisk. Flera gånger har han hamnat i konflikt med Argentinas president Cristina Fernandez och hennes döde make, förre detta presidenten Nestor Kirchner. Dels på grund av deras liberala hållning gentemot abort och enkönade äktenskap.

Men konflikterna har också handlat om paret Kirchners, i Bergoglios tycke, maktfullkomliga sätt att styra landet.

Och att Cristina Fernandez inte direkt jublade över utnämningen, visades i att det dröjde flera timmar innan hon, via twitter, lyckönskade den nye argentinske påven.

Andra statsöverhuvuden på kontinenten reagerade betydligt snabbare, som till exempel Venezuelas Nicolas Maduro, som hävdade att Hugo Chavez, från sin plats i himlen, säkert haft ett finger med i spelet för att den nye påven skulle bli latinamerikan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".