1 av 2
2 av 2

Glädje på Petersplatsen

Ekots utsände Ivar Ekman på Petersplatsen
2:12 min

Petersplatsen i Rom var i går kväll fylld av människor som lyssnade på den nya påven, den argentinske kardinalen Jorge Mario Bergoglio, som valt Franciskus som påvenamn. Många dröjde sig kvar långt in på natten.

--Det var en monumental kväll, vacker och lugn, berättar de två poliserna Riccardo och Rafaele som patrullerade på Petersplatsen sent i går kväll.

Den dominerande känslan i Rom i natt bland katoliker från världens alla delar var glädje. Ett av glädeämnena var något som Fransiscus inte är, nämligen europé.

– Det visar att kyrkan är universell och inkluderar alla grupper, och det gör mig glad, sa fader Tesfai, från Etiopien.

En annan stark känsla bland de många katolikerna kring Petersplatsen var också hopp, hopp om att den nya påven ska förändra kyrkan på ett sätt som många tycker är nödvändigt, inte minst genom att ta tag i dom många skandaler som drabbat kyrkan under dom senaste decennierna.

 --Vi har haft många skandaler inom kyrkan, berättar Catherine från Irland, och det enda sättet för kyrkan att utvecklas är att erkänna det som hänt och handskas med det, vilket hon hoppades att Fransiscus ska göra.

Men så fanns där också såna som Marco, glad, hoppfull, men också lite besviken. Marco hade hoppats på ett tredje vatikankoncilium, för att förnya kyrkan ordentligt. Och det blir det nog inte med en påve som är 76 år gammal.

Men de flesta på Petersplatsen valde att njuta av stunden. Irländska Catherine skulle fira med ett glas vin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".