Arbetsgivarnas nivåer är betydligt lägre än fackens krav. Arkivfoto: Johan Gunséus/Scanpix

Ett första avtalsbud på gång för industrin

Sanningens minut närmar sig
0:55 min

På förmiddagen väntas det första budet i avtalsrörelsen som ska ge omkring 2,6 miljoner anställda nya löner. Det är fack och arbetsgivare inom industrin som får en hemställan från medlarna, de så kallade Opartiska ordförandena (OpO).

Budet väntas innehålla en avtalsperiod på tre år och det är nu löneökningarna ska diskuteras på allvar, menar Niklas Hjert, förhandlingschef på tjänstemannafacket Unionen.

Parterna ska svara på budet senast på lördag och blir det nej från något håll väntas ett slutbud under nästa vecka. Lönekravet från facken inom industrin är på 2,8 procent på ett år. Arbetsgivarna har erbjudit betydligt lägre nivåer, 4,5 procents påslag på tre år.

– Nu börjar sanningens minut att närma sig. Det är första gången nivådiskussionen kommer upp ordentligt på bordet i förhandlingarna och det är då man kan göra avvägningen om helheten håller för att träffa ett treårsavtal som är det vi diskuterar.

– Det gäller att hitta rätt nivå för alla tre åren, säger Niklas Hjert förhandlingschef på Unionen.

Hur lätt eller svårt är det?

– Det är alltid en svår fråga för det innebär att göra en bedömning av vad som kommer att hända tre år framåt i tiden.

Vilken är den största stötestenen?

– Det är lön. Sedan är inte frågan om deltidspension på plats ännu och dessutom har ju vi krävt ytterligare en månad i ersättning vid föräldraledighet. Det är en viktig fråga, inte minst ur jämställdhetsperspektiv, säger Niklas Hjert, förhandlingschef Unionen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".