Foto: Robert Henriksson/Scanpix.

Var tredje vill hellre vara företagare än anställd

13 000 deltog i undersökningen
1:30 min

Var tredje person i åldern 18-70 vill hellre vara företagare än anställd, visar Tillväxtverkets entreprenörskapsbarometer.

En av de som lämnat en fast anställning och startat eget är Martin Berntsson, medgrundare till it-bolaget Desmo. Han förklarar varför.

– Viljan att göra något själv, att skapa något nytt helt enkelt.

Kändes det inte läskigt?
– Det var blandade känslor, det var det. Men, det kändes bra i magen så jag gick på min magkänsla.

I dagsläget är var tionde arbetsför svensk företagare, men snart kan det bli fler. I Tillväxtverkets barometer säger var tredje anställd person att de vill starta eget. Totalt deltog 13 000 personer i undersökningen, alltså drygt hälften av de tillfrågade.

Senast undersökningen gjordes, 2004, ville färre starta eget. Tillväxtverkets projektledare, Jonnie Nordensky, tror att större kunskap om företagande är en förklaring till det växande intresset, men han ser fler förklaringar.

– Framförallt förverkliga idéer och självständigt arbete är orsaker som kommer långt upp på listan, samtidigt ska man säga att tjäna mycket pengar kommer långt ned på listan.

Entreprenörsdrömmen är inte lika stark i hela landet, i Stockholm och Uppsala vill flest starta företag, svalast är intresset i Kalmar.

It-företagaren Martin Berntsson tycker om att driva eget och han kan rekommendera andra att göra det samma. 

– Absolut! Alla gånger, om man lyckas så har man åtminstone lärt sig något på vägen och det är en kunskap som man aldrig kommer att ångra.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".