Fyra extremister gripna för mordplaner

Hittade sprängmedel och vapen
1:53 min

I Tyskland har polisen gripit fyra salafistiska extremister som hade planerat att mörda en ledare för ett högerextremt parti i västra Tyskland. Motsättningarna mellan de båda grupperna har ökat under det senaste året.

Konflikten mellan tyska salafister, alltså bokstavstroende, konservativa muslimer, och personer inom Pro Deutschland, som i Tyskland betecknas som högerextremt, har eskalerat under det senaste året.

Och efter en sammandrabbning mellan grupperna i samband med en demonstration förra året dök dödshot från salafister mot ledarna för Pro Deutschlands avdelning i delstaten Nordrhein-Westphalen, PRO NRW, upp på nätet.

”Ni ska döda alla medlemmar i PRO NRW”, sa en tysk salafistledare i en video som publicerats på nätet.

De fyra som greps i går, två i staden Leverkusen, en i Bonn och en i Essen, hade enligt polisen långt gångna planer på att mörda PRO NRW:s ledare Markus Beisicht.

Två av de gripna greps i en bil i Leverkusen nära Beisichts bostad, efter att de avslöjats genom att polisen placerat avlyssningsutrustning i deras bil.

Den tyska polisen bekräftade också att man hos de gripna hittat sprängmedel och vapen, samt en lista på nio personer inom Pro-rörelsen. Spaningarna mot de nu gripna hade enligt polisen pågått i nästan ett års tid.

Konflikten mellan de två ytterlighetsgrupperna eskalerade under förra våren efter att PRO NRW-medlemmar i samband med en salafistisk demonstration provocerade genom att visa Muhammedkarikatyrer. Det hela urartade våldsamma sammandrabbningar.

Den tyska polisen genomförde i går också ytterligare en stor razzia mot flera Salafistgrupper i Tyskland.

Den tyske inrikesministern fattade i samband med det beslut om att förbjuda ytterligare tre grupper.

Det finns sammanlagt cirka 4 500 salafister i Tyskland, och bara under det senaste året har medlemsantalet enligt de tyska myndigheterna ökat med ett tusental.

Några hundra av medlemmarna bedöms enligt den tyska säkerhetspolisen som våldsbenägna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".