"Jag tror att han fälls för det tredje mordet", säger åklagare Håkan Larsson. Foto: Erika Oldberg/Scanpix

Hovrätten vill att Mangs fälls för ytterligare mord

Mangs vill bli frikänd
1:35 min

I dag inleddes slutpläderingarna i Peter Mangs-målet i hovrätten i Malmö. I tingsrätten dömdes han till livstids fängelse för två mord och fem mordförsök.

I hovrätten vill åklagarna att Mangs döms för ytterligare ett mord och sammanlagt tretton mordförsök och det är möjligt om hovrätten ser bevisningen som en helhet, säger chefsåklagare Solveig Wollstad.

– Man skall, förutom att titta på varje enskilt brottstillfälle, se på bevisningen som en väv - det hör ihop. Det ena påverkar det andra.

Det är Peter Mangs som överklagat livstidsdomen och vill bli helt frikänd, men han intresserar sig inte för vad som sägs i säkerhetssalen. Klädd i sedvanlig vit skjorta och gråa byxor sätter han sig till rätta, lutar sig bakåt och stoppar fingrarna i öronen och börjar läsa.

Åklagarna har lagt ner mycket tid på att visa att Statens kriminaltekniska laboratorium analyser av kulor räcker väl för att fälla Peter Mangs för fler brott. Chefsåklagare Solveig Wollstad menar också att det är viktigt att se hur Peter Mangs levt sitt liv.

– Det handlar om hur han lagt upp och levt sitt liv med spaningar och träning för att kunna skjuta i vissa situationer och utrustning och allt sådant.

Tingsrätten friade honom på sju åtalspunkter bland annat fem mordförsök. Ett av mordförsöken han friades för handlar om tre kvinnor blev beskjutna när de bakade i sitt kök. En av kvinnorna träffades och kvinnornas liv har förändrades helt, säger deras ombud, advokat Andreas Björkman.

– De mår fruktansvärt dåligt ännu, sjukskrivningar pågår och livet har inte gått tillbaka till hur det var tidigare.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".