Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg presenterar slutrapporten från arbetsgruppen Ansvar för ekonomin och full sysselsättning. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix.

M: Värnskatten kvar – nej till obligatorisk a-kassa

Ytterligare jobbskatteavdrag prio ett
2:08 min

Moderaterna vill inte ta bort värnskatten under nästa mandat period och prioriterar inte längre en obligatorisk a-kassa. Det framkom när finansminister Anders Borg under förmiddagen redogjorde för Moderaternas prioriteringar inför valet 2014.

– Ja, till att börja med ska man vara medveten om att budgetutrymmet de närmaste åren är begränsat. Vi har sagt att vi ska kunna genomföra satsningar på välfärden och skola och det är så att säga den yttersta prioriteringen. Sedan är vår ambition att i första hand sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare. Vi har väldigt höga trösklar och marginaleffekter för människor att lämna utanförskap, komma in på arbete och jobba mera. Och det behöver vi åtgärda, säger finansminister Anders Borg.

Ytterligare jobbskatteavdrag är Moderaternas främsta prioritering inför valrörelsen 2014.

Finansminister Anders Borg har lett Moderaternas arbetsgrupp "ansvar för ekonomin och full sysselsättning" och förslagen ligger till grund för vad partiet prioriterar i valet nästa år, och vad Moderaterna vill ska stå i det gemensamma valmanifestet med allianspartierna. Framför allt har Folkpartiet slagits för att en obligatorisk a-kassa införs och att värnskatten avskaffas, och båda frågorna har funnits med i valen 2006 och 2010.

Nu säger sig Moderaterna hellre vilja ta bort de höga avgifterna till a-kassan och på det sättet locka fler medlemmar - ett obligatorium är inte längre prioriterat:

– Vi har ju sagt att kunskap och välfärd kommer främst så att vi kommer inte kunna lägga några resurser på a-kassan.

Det blir inget obligatorium alltså?

– Nej, ett obligatorium är ju komplicerat. Vi har en utredning som ska titta på det och kan utredningen lösa det kan vi naturligtvis titta på det.

Utredningen om socialförsäkringarna som Anders Borg syftar på är försenad och ska först efter valet lägga fram sina förslag. Moderaterna vill inte heller, som Centerpartiet vill, öppna för förändringar i arbetsrätten, om turordningsreglerna.

Och att värnskatten slopas nästa mandatperiod kommer inte att finnas med som vallöfte om Moderaterna får igenom sina prioriteringar, säger Anders Borg:

– Vi ser naturligtvis att det finns problem med en värnskatt. Men vi anser inte att det kan vara ett vallöfte att ta bort den under nästa mandatperioden. Vi ser inte att det finns något budgetutrymme för det.

Och ändringar i arbetsrätten?

– Nej, vi kommer inte att föreslå några mer omfattande ändringar av arbetsrätten. Vi tycker att vi ska stötta parterna så att vi får en flexiblare arbetsmarknad, med bättre inträde på arbetsmarknaden, och större möjligheter till flexibilitet och omställning.

Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".