1 av 2
Folk samlades vid slottet i Stockholm. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix

Prinsessan Lilian fördes till sista vilan

"Hon var en snäll människa"
2:17 min

Under begravningsakten talade Lars-Göran Lönnermark om kärleken och kärleken mellan prins Bertil och prinsessan Lilian, en kärlek som hade ett pris, men som efter giftermålet också gav ett glädjerikt offentlig liv inom det svenska hovet.

– Lilian Craig gick in under reglerna för kärlekens skull. För sin mans skull. För den kungliga familjens skull. Och för vårt lands skull. I en beundransvärd lojalitet gentemot sin man och solidaritet med hans livsuppgift. Att finnas där men inte synas. I detta hennes livs val fanns säkerligen också mycket av smärta, sa Lars-Göran Lönnermark.

Den mörkbruna kistan var draperad med en svensk flagga med riksvapnet, prydd med en jättebukett liljekonvaljer och prinsessan Eugenies guldkrona. Här fanns också en engelsk flagga.

Det var självklart en mer dyster och dämpad stämning i Slottskyrkan jämfört med när prinsessan Estelle döptes för mindre än ett år sedan, prinsessan Lilian var omtyckt av många och det fälldes många tårar under begravningsgudstjänsten.

Men alla tycktes sjunga med i Härlig är jorden.

Inga Rumert, med tårar i ögonen, brukade träffa prinsessan Lilian på basarer i engelska kyrkan, när hon alltid skulle köpa något till honom.

– Hon sa alltid när hon skulle köpa något, jag ska köpa det här till honom.

Prins Bertil?

– Ja, absolut! Hon var en snäll människa.

Ni har lite tårar i ögonen?

- Ja, jag har det.

Vad säger ni om begravningsceremonin?

– Den var vacker! säger Inga Rumert.

Efter begravningsgudstjänsten i Slottskyrkan fördes prinsessan Lilians kista i en bilkortege till sin sista viloplats på den kungliga begravningsplatsen i Hagaparken.

Kortegevägen från Slottet var Slottsbacken, Skeppsbron, Slottskajen, Norrbro, Gustav Adolfs torg, Regeringsgatan, Hamngatan, Sveavägen, Norra Stationsgatan, Norrtull och in vid Haga södra grindar till den Kungliga begravningsplatsen.

Under några timmar mitt på dagen på söndag och även på måndag kommer allmänheten att ha möjlighet att besöka prinsessans grav i Haga. Livgardets hedersvakt står då vid graven.

Prinsessan Lilian avled i söndags den 10 mars, 97 år gammal. Hon var gift med kungens farbror, prins Bertil, som avled 1997.


Reporter: Bengt Hansell

Ekots Bengt Hansell rapporterade direkt från begravningen:

BengtHansell: Välkomnad av slottsvakten, uppför Slottsbacken på väg till den högtkdliga begravningen

11:51, 16 March 2013

BengtHansell: Inne i värmen i slottet, ett litet besöksrum där vi journalister får info om gäster bla

12:01, 16 March 2013

BengtHansell: Drottning Margrethe II kommer fr Danmark, prinsessan Astrid, fru Ferner, fr Norge, repr från diplomatkåren i flera länder

12:09, 16 March 2013

BengtHansell: Som fästman till prinsessan Madeleine står Christoffer O Neill bland kungafamiljen på gästlistan. Sofia Hellqvist, bland övriga

12:16, 16 March 2013

BengtHansell: Nu i Slottskyrkan, mycket stämningsfullt, lugnt o stilla. Besökarna/gästerna rör sig med värdighet. Kyrkan fylls långsamt

12:25, 16 March 2013

BengtHansell: Den mörkbruna kistan är nästan helt täcks med svenska flaggan, på en kudde på kistan ligger prinsessan Eugenies krona

12:30, 16 March 2013

BengtHansell: Kronan är av guld med arbeten i gulvit och svart emalj, besatt med pärlo o diamanter o färgade stenar. Väger drygt 7 hg

12:36, 16 March 2013

BengtHansell: Nu börjar musiken, GF Händels largo , så vacker, spelad på en riktig kyrkorgel

12:47, 16 March 2013

BengtHansell: Psalmer som kommer att spelas är 231, 189 o 297, Härlig är jorden

12:49, 16 March 2013

BengtHansell: Parrys Jerusalem och den engelska folkmelodin Auld lang syne också

12:50, 16 March 2013

BengtHansell: Nu kommer kungafamiljen, prins Carl-Philip, prinsessan Madeleine, kungen o drottningen såg mkt rörda ut

13:00, 16 March 2013

BengtHansell: Nu börjar begravningsgudstjänsten, avstår från tweets när den pågår, skulle inte kännas bra annars

13:03, 16 March 2013

BengtHansell: Nu har den liljekonvaljprydda kistan burits ut, kungafamiljen har gått ut, kvar i kyrkan hör vi musik, kortegen ska åka iväg

14:00, 16 March 2013

BengtHansell: Många är ledsna och berörda, lite tårar och näsdukar... Det var en mkt stämningsfull o fin begravningsgudstjänst

14:04, 16 March 2013

BengtHansell: Mitt i det ledsna försöker jag tänka att prinsessan Lilian hade " keep on smiling" som nåt slags motto

14:05, 16 March 2013

BengtHansell: Nu har vi promenerat ut ifrån kyrkan, på väg till sändarbilen. Radioinslag i kvartifemekot ett mål i sikte.

14:28, 16 March 2013

Mötte prins Bertil 1943

Prins Bertil och hans hustru prinsessan Lilian vinkar från balkongen på Drottninghoms slott efter vigselceremonin i slottskapellet 7:e december 1976. Foto: Scanpix
  • Prinsessan Lilian avled den 10 mars, 97 år gammal.
  • Hon föddes i Swansea, Wales, dotter till William och Gladys Mary Davies.
  • Hon var en tid gift med skådespelaren Ivan Craig men äktenskapet upplöstes 1947.
  • Under andra världskriget arbetade hon som fabriksarbetare i krigsindustrin och mötte 1943 prins Bertil på klubben Les Ambassadeurs i London.
  • Efter kriget flyttade de två ihop i Sverige och bosatte sig i Villa Solbacken på Djurgården utan möjlighet att gifta sig, skaffa barn eller uppträda tillsammans offentligt.
  • Först 1976 fick de två tillstånd att gifta sig och bröllopet stod i Drottningholms slottskapell den 7 december i kungaparets närvaro. 
  • Prins Bertil avled den 5 januari 1997.


TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".