Människor jublar efter att en ny påve valts. Foto: Emilio Morenatti/Scanpix

Många hoppas på förändring med ny påve

Samtal med Sveriges Radios korrespondent
2:28 min

Den nya påven tillträder efter en turbulent tid i den katolska kyrkan. Det handlar om skandaler kring pedofili, pengatvätt och en alltmer maktfullkomlig kyrklig byråkrati under företrädaren Benediktus den sextonde.

– I denna svåra stund behöver kyrkan en rinovamento, en förnyelse, säger Salvatore som just besökt Petersplatsen.

Och han är inte ensam om sin åsikt. Riforme, rivoluzione – reformer, revolution är andra dramatiska ord som susar genom Rom idag.

Det är många, både vanliga människor på gatorna kring Petersplatsen och bland bedömare i tidningar och på teve, som hoppas, och tror, att Franciscus den förste ska vara den förändringens kraft som så många katoliker väntat på.

– Vi behöver nån som kan hålla ihop kyrkan. Men framförallt en påve som kan locka unga, säger amerikanen Craig Stigermeier.

Men utmaningarna är många när den nya påven nästa vecka på allvar tar sig an sina uppgifter, efter att han på tisdag formellt installerats på en stor mässa i Peterskyrkan. Där finns den starka och självständiga byråkratin, curian, de inneboende motsättningarna mellan den europeiska kyrkan och resten av världen.

Och så finns inte minst det faktum, som Rom-bon Alfredo påpekar, att den katolska kyrkan till sin allra innersta natur är en konservativ organisation.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".