Benjamin Netanyahu. Foto: Uriel Sinai/Scanpix

Ny regering i Israel väntas i kväll

Yesh Atid var valets komet
1:18 min

I Israel väntas en ny regering presenteras i kväll efter ovanligt hårda koalitionsförhandlingar mellan premiärminister Benjamin Netanyahu och bland andra ledaren för valets överraskande succéparti.

De märkligaste och mest bisarra koalitionsförhandlingarna hittills konstaterar tidningen Haaretz politiske skribent, efter nästan två månaders förhandlingar, där parterna varit oense om det mesta.

Yesh Atid var valets komet, det nybildades sekulära partiet lett av tv-programledaren Yair Lapid, blev näst största parti.

Men för att ingå i en koalitionsregering krävde Lapid att antalet ministerposter skulle minskas, att de ultraortodoxa partierna skulle sparkas ut från regeringen och han trånade efter prestigefyllda ministerposter. Krav som han fått igenom.

Partiet har tillsammans med den ultranationalistiska Naftali Bennets parti tagit tydlig ställning i en av Israels mest omdebatterade frågor. Undantaget för ultraortodoxa judar i militärtjänst.

Båda kräver att ultraortodoxa precis som andra israeler tvingas göra värnplikt och jobba för sin försörjning.

Men medan Bennet utövar en bosättarvänlig högerpolitik med kraftigt motstånd mot en palestinsk stat har Lapid förespråkat en tvåstatslösning och han vill se nya fredsförhandlingar, men det är knappast hjärtefrågan.

Det mesta i israelisk inrikespolitik stavas i stället ekonomi. Ökade levnadskostnader, minskade intäkter och ett större glapp mellan rik och fattig har fått många israeler och reagera och det var den strängen Lapid med framgång spelade på i valrörelsen.

Lapid blir nu finansminister, hans parti får också den tunga utbildningsminister posten, Netanyahus Likudparti leder regeringsarbetet men får också ansvar för bland annat inrikes- och försvarsdepartementen medan Tzipi Livni, som startade ett nytt parti förra året, blir justitieminister och chefsförhandlare med palestinierna.

I kväll väntas koalitionsavtalet skrivas under, i början av nästa vecka ska regeringen sväras in.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".