Människor demonstrerar emot nedskärningar när EU:s toppmöte inleds i Bryssel. Foto: Eric Lalmand/Scanpix.

Tusentals demonstrerar inför EU-toppmötet

Bristande tillväxt huvudtema
2:04 min

Europas bristande tillväxt är ett huvudtema för EU:s toppmöte som inleds i Bryssel i eftermiddag. Samtidigt samlades flera tusen demonstranter för att protestera mot de kraftiga åtstramningarna runt om i Europa.

"Alla tillsammans", hojtar demonstranterna i Jubileumsparken i Bryssel. De kommer från länder som Spanien, Ungern och Grekland för att protestera mot det höga pris som många européer måste betala för saneringen av usla statsfinanser.

En av demonstranterna säger att man försöker få uppmärksamhet för problemen med de tuffa åtstramningarna. Allt fler förlorar sina jobb runt om i Europa, och sammanlagt är nu över 26 miljoner EU-medborgare arbetslösa.

Europafackets generalsekreterare, Bernadette Segol, säger att åtstramningspolitiken har misslyckats. Problemen har hamnat på axlarna på arbetare och andra medborgare, enligt fackchefen.

Det väntas diskussion på dagens toppmöte om balansen mellan budgetåtstramning och stimulans till ekonomin. I det senaste förslaget till slutdokument för toppmötet, som Ekot har sett, så har man ökat fokus på industriella satsningar för att få fart på tillväxt, bland annat inom försvarsindustrin. Statsminister Fredrik Reinfeldt är mycket  skeptisk till den här typen av politiska formuleringar.

– Av det enkla skälet att vi läser in rätt omfattande efterfrågan på subventioner och stöd till redan befintliga företag eller renodlad protektionism bakom detta. När det gäller allt som är försvarsrelaterat så förutser jag en diskussion på decembertoppmötet i år och vi får se vilket underlag och hur diskussionen ser ut när vi kommer dit, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".