Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Läkare slarvar med att följa vapenlagen

Maria Wedin: Har nog aldrig ställt frågan
1:59 min

Läkare struntar ibland att anmäla patienter som inte bör ha vapen. Nu ger regeringen Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen uppdraget att utreda hur anmälningsskyldigheten ska kunna fungera bättre.

– Det verkar inte som att anmälningarna är särskilt många. Därför har vi bett socialstyrelsen att kartlägga vad som gjorts och vad som kan bli bättre. Och samtidigt uppmärksamma ansvariga läkare att det här är en skyldighet som de har, säger justitieminister Beatrice Ask.

Enligt lagen ska läkaren underrätta polisen om en patient är olämplig att inneha skjutvapen. Därefter ska polisen ta över och utreda om vapenlicensen för patienten ska dras in. Flera läkare som Ekot pratat med frågar aldrig sina patienter om dom har vapen.

– Jag har nog aldrig ställt frågan om vapen, säger Marie Wedin, ordförande i Sveriges läkarförbund.

Och det är där som läkarnas kritik mot anmälningsskyldigheten ligger. Det är inte rimligt att exempelvis en ortopedläkare frågar patienter om vapen.

När nu Rikspolisstyrelsen och Socialstyrelsen ska se över den här processen hoppas Läkarförbundet därför att man tydligt pekar ut inom vilka vårddelar vapenfrågan är relevant.

– Jag tror att de läkare som jobbat på minnesmottagningar, de som har hand om nydiagnostiserade demenspatienter, de som jobbar inom psykiatrin och framförallt med ångestsjukdomar – där skulle man kunna lägga in det som en rutin, Marie Wedin.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".