1 av 2
Café Toast i Bagdad samtidigt som bomber exploderade. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
2 av 2
På kaffe i Bagdad samtidigt som bomber exploderade. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Flera döda i tre sprängattentat i Bagdad

Bagdagborna vana vid våldet
2:26 min

I Iraks huvudstad Bagdaddödades 22 personer idag i tre sprängattentat, bland annat mot Justitieministeriet, som också stormades av beväpnade män. I år, ett decennium efter den USA-ledda invasionen 2003, har våldet minskat, men fortsätter ändå.

På Café Toast i Bagdad byter kyparen blixtsnabbt tv-kanal när nyheten om bombexplosionerna sprider sig i staden. Han knäpper bort nyheterna och sätter på fotbollskanalen.

När jag ber honom byta tillbaka, svarar han lite generat:

--Tyvärr, vår policy är att inte störa gästerna. De har kommit för att äta och lyssna på musik, inte på bomber.

Ingen har tagit på sig dådet, men misstankarna faller på sunnigrupper med kopplingar till al-Qaida, som fortsätter att destabilisera Irak.

Efter explosionerna försökte beväpnade män ockupera Justitieministeriet, men enligt statlig tv dödades samtliga terrorister.

På Cafe Toast kvittrar kanariefåglar till musiken och de röda plyschstolarna och röda ballongerna, kvarblivna sen alla hjärtans dag, bidrar till att hålla fasorna utanför.

Härinne sitter femårige Ahmed och äter soppa med mamma och moster och ett ungt kärlekspar matar varandra med kycklingbitar. De vänder sig knappt om när kyparen ändå går med på att byta kanal i tre minuter.

25-åriga Faten äter lunch med tre kamrater.

– Jag vet vad som har hänt. Min pappa ringde, men jag vägrade åka hem, eftersom jag hade en lunchträff. Här är vi är vana vid terrordåd, säger Faten.

Vi måste få leva och ha roligt också, säger Faten, men i nästa andetag lägger hon till:

– Du ska inte inbilla dig att någon av alla dessa lunchgäster, som sitter här och äter och skrattar verkligen är glada. Vi försöker bara få tiden att gå, säger Faten på Café Toast i Bagdad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".