Nybygge vid Älvsjös järnvägsstation. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Byggs för få hyreslägenheter

"Ett väldigt tryck på bostäder"
2:30 min

Det behöver byggas betydligt fler lägenheter för att råda bot på bostadsbristen i Sverige, menar Boverket. En undersökning som Sveriges Radio har gjort i landets kommuner visar att sju av tio kommunala bostadsbolag som har svarat på enkäten planerar att bygga 25 000 lägenheter inom de närmaste tre åren.

Samtliga 273 kommunala bostadsbolag har fått frågan om hur deras byggplaner ser ut de närmaste tre åren. Av de 254 som har svarat på enkäten är det lite mer än hälften, 165 bolag runt om i landet som tillsammans planerar att bygga 25 000 lägenheter.

 Samtidigt är det 68 företag som inte tänker bygga alls och 34 som till och med planerar att riva lägenheter. 21 företag har inte svarat på frågan.

I Skövde håller det kommunala bostadsbolaget, Skövdebostäder, just nu på med ett stort byggprojekt. Inom de närmste fem åren ska över 600 lägenheter byggas där.

– Det är ett väldigt tryck på bostäder, och eftertraktat med hyresrätter här i Skövde, så det här är vad vi har planerat, säger Dan Sandén vd för Skövdebostäder.

För att lösa den bostadsbrist som finns i dag gör Boverket bedömningen att det behövs byggas 45 000 bostäder, de närmaste fem åren. Men sedan 2006 har bostadsbyggandet i princip bara gått nedåt i Sverige och i dag byggs bara hälften av de bostäder som skulle behövas.

Frågan är hur det blir med de 25 000 lägenheter som de kommunala bostadsbolagen utlovar i sina svar till Ekot.

Boverkets Hans-Åke Palmgren tror inte på planerna.

– Jag tror att utfallet kan bli ganska mycket lägre. Det finns inte sällan en betydande överskattning i den här typen av bedömningar. Om det inte blir en mycket kraftig ökning under 2015 kanske man hamnar kring 12-13 000 bostäder påbörjade under de närmaste tre åren, säger Hans-Åke Palmgren.

Varför gör man den här överskattningen?

– Det finns säkert en optimism att man tror att projekt ska kunna genomföras snabbare bland annat när det gäller finansiering eller upphandling. Det finns många hinder på vägen innan man är i mål med byggstarten, menar Hans-Åke Palmgren.

Och att det tar tid och ligger mycket planering bakom ett byggprojekt kan Dan Sandén, vd för Skövdebostäder intyga.

– Man har en väldigt lång framförhållning. Det är nog ungefär tio år sedan som vi började funderade på det här projektet vi bygger nu så att vi har haft en lång resa, säger Dan Sandén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".