Franske presidenten François Hollande vill ge vapen till syriska oppositionen. Foto: Bob Edme/Scanpix.

Hollande vill skicka vapen till Syrien

Vill häva vapenembargot
2:00 min

Frankrikes president vill kunna skicka vapen till rebellerna i Syrien. Under det pågående toppmötet i Bryssel kräver Francois Hollande att EU ska häva sitt vapenembargo mot Syrien.

-- Vi önskar att européerna ska häva sitt vapenembargo, säger han.

EU är djupt oenigt när det gäller att beväpna rebellerna i Syrien. Efter tryck från framför allt Storbritannien lättade EU lite på sitt strikta vapenembargo den 1 mars. Numera är det tillåtet att stödja syriska oppositionen med icke dödlig materiel, till exempel bepansrade fordon.

Men på väg in till toppmötet här i Bryssel i dag signalerade Francois Hollande att Frankrike och Storbritannien är redo att skicka även dödliga vapen till Syrien, oavsett om resten av EU går med på att häva hela vapenembargot.

– Vi är redo att stötta oppositionen, alltså måste vi göra just det. Det kommer jag säga till mina europeiska kollegor, och i det här fallet är britter och fransmän överens om den här möjligheten, säger franske presidenten.

Francois Hollande pekar på att kanske 100 000 personer har blivit dödade under kriget i Syrien, och att al-Assads regim får vapen, bland annat från Ryssland. Men Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt gillar inte tanken på att beväpna syriska rebeller.

– Det är stora risker med att sprida vapen, och vapens närvaro i sig blir ofta sedan ett orosproblem. Titta på situationen i Libyen och hur det har spridit sig till närområdet. Därför är vi väldigt tveksamma till att lösningen är att sätta fler vapen i händerna på stridande parter, säger Fredrik Reinfeldt.

Men vad betyder det för EU:s samarbete om två stora länder går sin egen väg i utrikespolitiken när det gäller en så här känslig fråga?

– Vår ambition är att EU ska vara mer samordnat och agera kraftfullt tillsammans

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".