Tända ljus efter skolskjutningen i Sandy Hook, Connecticut. Foto: David Goldman/Scanpix

USA ett steg närmare förbud av vissa vapen

Samtliga demokrater röstade ja
1:07 min

I USA har justitieutskottet i senaten godkänt att det ska vara förbjudet att införskaffa halvautomatiska militärliknande gevär. Men för att det ska gå igenom som lag måste kongressen som helhet säga ja. Det ser just nu osannolikt ut.

Samtliga tio demokrater i justitieutskottet röstade ja och alla åtta republikaner nej.

Beslutet gäller halvautomatiska gevär, av den typ som till exempel gärningsmannen använde i skolskjutningen i Sandy Hook, Connecticut.

Dessutom blir det förbjudet med gevärsmagasin som innehåller mer än tio patroner.

I och med beslutet i justitieutskottet har förslaget passerat första hindret och det går nu vidare till senaten i sin helhet. Men där kommer det att bli mycket svårare.

Demokraterna har visserligen majoriteten, men även många av deras ledamöter är skeptiska till skärpta lagar, bland annat på grund av hård lobbyverksamhet från vapenorganisationen NRA.

Senaten ska rösta om förslaget i april och just nu verkar det som om det inte kommer att gå igenom.

Det är dessutom alltmer osäkert om förslaget om hårdare bakgrundskontroller av vapenköpare kommer att godkännas. Motståndarna hävdar att det kommer att leda till att alla vapenägare registreras, vilket de menar strider mot den amerikanska konstitutionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".