Trots lågkonjunktur lägger svenskarna allt mer pengar på semesterresor. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix

Svenskarna lägger allt mer på resor

"Ressuget närmar sig nästan desperata nivåer"
1:57 min

Konsumenterna spenderar allt mer pengar på att resa och mindre på till exempel kläder och skor. Lottie Knutson, informatörsdirektör på Fritidsresor, är glatt förvånad över reslusten.

– Det verkar helt ärligt som om folk inte ens har märkt att det skulle vara en ekonomisk kris eller lågkonjunktur, säger hon.

Hur märks det?

– Det är en väldig rusch efter resor och upplevelser.

Reslusten kan tyckas oväntad när fler håller hårdare i pengarna. Sparandet har ökat och att försäljningen av till exempel kläder, skor och elprylar backar. Samtidigt har dom som fortfarande har jobb fått mer pengar i plånboken.

Orsaken är de fortsatt låga räntorna som gör boendet billigare och lägre skatter. Att resa handlar dessutom inte bara om konsumtion utan också om att vinna tid med  familj och vänner.  

--  Semesterresan har blivit en symbol för människor att spendera tid tillsammans. Sverige är ett land med stor välfärd och då om man tittar på långa konsumtionstrender så blir saker som kultur, fritid och resor och den typen av upplevelser allt viktigare, säger Martin Karlsson, omvärldsanalytiker på HUI research.

Samma bild har de stora resebyråerna  Apollo, Ving och Fritidsresor. De konstaterar också att resenärerna lägger mellan 15 och 20 procent mer på sina resor i dag än för 10 år sedan. Orsaken är att resorna går allt längre bort till exotiska resmål som till exempel Karibien, Indien och Tanzania. Dessutom vill fler bo flott och gärna med allt inkluderat.

Nytt är också att boka i god tid. Ovanligt många sommarresor är redan spikade. Samma sak med höstlovet och julresor. Och det handlar mycket om psykologi, anser Lottie Knutson på Fritidsresor.

--  Och förutom de ekonomiska faktorerna som ligger bakom, så hade vi också en väldigt dålig sommar och en väldigt lång och kall vinter.  Då märker vi att ressuget närmar sig nästan desperata nivåer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".